Primenjuje se za bistrenje i proteinsku stabilizaciju belih i roze vina tokom alkoholne fermentacije i finalizacije vina.
Robno ime: Bentostab poudre
Fizicki opis: prah
ProizvoÄ‘ac: Institut OEnologique de Champagne, ZI de Mardeuil – Allée de Cumières, BP 25 – 51201 EPERNAY Cedex France
Vina razlivena u boce cesto su sklona mucenju, koje se javlja usled prelaska termolabilnih belancevina u nerastvorljivo stanje. Ukoliko se sira tretira bentonitom, u velikoj meri se uklanjaju belancevinaste materije i vino se brze bistri. Međutim, deo belancevinastih materija prelazi u vino, a jedan deo se oslobađa iz celija vinskog kvasca. Stoga je neophodno vrsiti bistrenje vina pre razlivanja u boce, ukoliko su one namenjene duzem cuvanju. Fine cestice montmorilonita u Bentostabu poseduju moc izuzetne absorpcije koloida. Bentostab osigurava proteinsku stabilnost i povecava potencijal vina za hladnu stabilizaciju.
Uputstvo za upotrebu:
U odgovarajucu kolicinu bentonita postepeno uz mesanje dodati 20 puta vise hladne vode. Ostaviti da stoji 6 do 12 sati, odliti visak vode pa sipati u vino uz mesanje i pretatakanje.
Doziranje:
30 – 100 g/hL kada je u pitanju sira.
10 – 70 g/hL za vino.
Pozeljno je uraditi testove radi određivanja potrebne doze.
DESIGN | TEKOMS