PITAJ AGRONOMA (0) (0)    

062 205 366

Blog

NAZAD

Zaštita maline posle berbe

17.07.2017

Zaštita maline posle berbe

U većini krajeva Srbije gde se uzgaja malina, berba je okončana ili se ubrzano privodi kraju. Obzirom da plodovi maline sazrevaju periodično, berba se odvijala u više navrata (od 10 do 15 puta) i trajala je više od četiri nedelje, tačnije od sredine juna do sredine jula. Nakon berbe, glavna briga malinara pored otkupne cene je i adekvatan transport i skladištenje (u hladnjačama za voće), kao i zaštita maline posle berbe. Prema procenama stručnjaka oko 40% roda gubi se dok malina stigne do krajnjeg kupca. Stoga je veoma važno da plodovi u najkraćem roku stignu od malinjaka do hladnjače.

Transport, skladištenje i zamrzavanje maline

U većini krajeva Srbije gde se uzgaja malina, berba je okončana ili se ubrzano privodi kraju. Obzirom da plodovi maline sazrevaju periodično, berba se odvijala u više navrata (od 10 do 15 puta) i trajala je više od četiri nedelje, tačnije od sredine juna do sredine jula. Nakon berbe, glavna briga malinara pored otkupne cene je i adekvatan transport i skladištenje (u hladnjačama za voće), kao i zaštita maline posle berbe. 

Po kvalitetu malina se klasira na malinu ekstra kvaliteta, i malinu I i II klase. Malina ekstra kvaliteta obično se pakuje u plitke drvene gajbice (letvarice) od 0,5 ili 1 kg, a može i u gajbice od parforirane plastike ili stiropora. Ukoliko je namenjena zamrzavanju malina se  pakuje u drvene ili plastične holandeze u dva sloja. Treba izbegavati pakovanje u više slojeva jer to otežava zamrzavanje. Plodovi za pulpu pakuju se u pulpašku burad gde se konzerviraju sumpornom kiselinom.

Čuvanje sveže maline je teško izvodljivo obzirom da je u pitanju voće sa jako osetljivim plodom. U svežem stanju malina se može čuvati najviše 15 dana i to u hladnjačama na temperaturi od -0,6 do 0°C i pri relativnoj vlažnosti vazduha od oko 90%. Iz ovog razloga sve više se pristupa postupku zamrzavanja maline do konačne upotrebe. Postupak zamrzavanja maline sastoji se iz tri faze. Prvo se plodovi maline postepeno rashladjuju do 0°C, zatim se pristupa fazi dubokog zamrzavanja od -35 do -45 °C a potom se tako zamrznuti plodovi čuvaju na temperaturi od -18 do -20°C. Zamrznuti plodovi maline odvajaju se i klasiraju na pojedinačne, kvalitetne plodove (rolend), mešavinu celih i lomljenih plodova (bruh) i samlevene plodove koji služe za toplu preradu (griz) i od kojih se prave sokovi, marmelade i slični namazi.

 

Kako zaštititi i negovati malinjak posle berbe

Nakon berbe, malinjak je potrebno negovati i zaštiti kako bi sledeće godine prinosi maline bili kvalitetni i unosni. Uobičajno se na lišću i izdancima maline ostavljenim za sledeću godinu mogu uočiti tamno ljubičaste pege koje su posledica napada fitopatogene gljive (didymella applanata). Posledice toga su propadanje izdanaka tokom zime ili kržljava rodna grana koja daje oskudne i nekvalitetne plodove. Borba protiv ljubičaste pegavosti maline sastoji se od preventivnih mera i hemijske zaštite (Everest, Teldor SC 500).

Nega i zaštita malina posle berbe je od izuzetne važnosti od čega zavisi zdravlje i rodni kapaciteti malinjaka naredne sezone. Treba imati na umu da mere zaštite malinjaka počinju u ovoj godini, a nastavljaju se s proleća sledeće godine. Ove mere podrazumevaju:

 

Uklanjanje starih izdanaka

Stari izdanci, kao i oštećeni i oboleli seku se do osnove, ostavljaju da svenu i potom se uklanjaju. Ova mera je neophodna kako bi se mladi izdanci adaptirali na jako osunčavanje.

 

Proredjivanje izdanaka

Izdanke treba proredjivati po dužnom metru. Ostavlja se desetak dobro formiranih i zdravih izdanaka a ostali se orezuju do zemlje, suše se i uklanjaju.

 

Uklanjanje korova

Korove treba uklanjati redovno jer mladim izdancima kradu hranu i vodu a pored toga pogoduju razvoju štetočina i bolesti. Pored plevljenja, okopavanja i freziranja, najčešće je potrebna i upotreba odgovarajućim herbicida  kao što je Glifosav 480 Total.

 

Zaštita od bolesti, insekata i grinja

Malinjak je neophodno zaštiti od pojave bolesti, napada štetnih insekata i grinja. Odmah posle berbe sa suzbijanje bolesti lista i stabla, kao i eriofidne grinje treba koristiti odgovarajuće fungicide kao što je Different 250 EC u razmeri od 0,3 l/ha. Sedam do deset dana posle berbe u ove svrhe može se koristiti i Duofen u količini od 1 l/ha i Mankosav 80 WP  u količini od 2 kg/ha. U oktobru za bolesti stabla i lista i bolje odrvenjavanje izdanaka preporučujemo korišćenje fungicida Everest u proporciji 0,4-0,6%.

Sve što vam je potrebno za negu i zaštitu malinjaka, buduće kvalitetne i visoke prinose možete naći u našim poljoprivrednim apotekama. Pozovite naše stručnjake za sve dodatne informacije ili naručite željene proizvode preko našeg webshopa.

Brendovi

 

 

RS AGRAR GROUP 2013

Bulevar Mihaila Pupina 10 i

11070 Novi Beograd

PIB: 107879400

MB: 20889080

 

 

 

Novosti

Tražimo poslovne prostore u sledećim mestima:

NOVI SAD
PANČEVO
PETROVARADIN
BEOGRADSKE PIJACE
SREMSKI KARLOVCI
BARAJEVO
SREMSKA KAMENICA

Za sve dodatne informacije pozovite sledeće telefone:

022/480-417; 022/480-412;

Pratite nas


DESIGN | TEKOMS