PITAJ AGRONOMA (0) (0)    

062 205 366

Blog

NAZAD

Zaštita lubenice od grinja (paukova)

01.08.2017

Zaštita lubenice od grinja (paukova)

Malo ko se neće složiti da nema sladjeg osveženja po vrelim avgustovskim danima od sočne hladne kriške lubenice. Ona podstiče rad bubrega, a fosfor i kalcijum u njoj doprinose jačim kostima. Lubenica važi za najučinkovitijeg čistača organizma.Ipak, da bi se uživalo u kvalitetnim plodovima, potrebno je useve lubenice sačuvati od nekoliko čestih bolesti. Visoke temperature i niska vlažnost u poslednje vreme doprinele su pojavi tzv koprivine grinje (Tetranycus urticae) na lubenicama. U ovo doba godine, uz grinje (paukove), često se u usevima bostana mogu sresti i lisnie vaši.

Povoljni meteorološki uslovi pogoduju brzom razmnožavanju grinja što može doprineti velikoj šteti u zasadima lubenica. Stručnjaci još kažu da veće štete mogu nastati naročito ako se lubenice nalaze u neposrednoj blizini soje, pasulja i višegodišnjih zasada voćnih kultura. Zbog toga je veoma važno na vreme prepoznati prisustvo grinja i krenuti sa njihovim suzbijanjem. Čim primetite prve tačkice na gornjoj strani lista i paukove sa donje strane, vreme je za akciju.

Koprivina grinja (pauk)

Koprivina grinja je izuzetno mala, dugačka je svega 1 mm, pa se teško može uočiti bez lupe. Boja tela joj varira od žućkaste do crvenkaste sa dve karakteristične tamne mrlje na ledjima. Najpre se uočava na gornjoj strani najstarijeg lišća u vidu beličastih tačkica. Kako se šteta pojačava, tačkice se spajaju, a list postaje bronzane boje i na kraju se sasvim osuši.

Grinje veoma brzo ostavljaju list bez hlorofila, remeteći proces fotosinteze. Sa listova, pauk velikom brzinom prelazi i na plod i biljka u kratkom roku propada.

Od izuzetne je važnosti na vreme uočiti prisustvo grinja u usevu bostana, jer se on veoma teško regeneriše posle prenamnožavanja, iako je izvršeno suzbijanje.

Sredstva za suzbijanje grinja u bostanu

Ukoliko se vizuelnim pregledom utvrdi više od 2 imaga po listu neophodno je preduzeti mere suzbijanja. Obzirom da u ovim vremenskim uslovima razvoj generacije traje do 6 dana, grinje mogu u veoma kratkom vremenu izazvati ozbiljne štete.

Preparati koji se koriste za zaštitu biljaka od grinja nazivaju se akaricidi. I kod ovih sredstava, kao i inače kod upotrebe hemijskih preparata u borbi protiv štetočina potrebno je dobro proučiti uputstvo za upotrebu i voditi računa o karenci.

Na našem tržištu postoji veliki broj proizvodjača i različitih prepatrata za borbu protiv grinja. Trebalo bi napomenuti da su uz grinje česti neželjeni gosti u povrtnjacima i biljne vaši. U tom slučaju najbolje se pokazao preparat Kraft 1,8 EW, koji je istovremeno akaricid i insekticid. Uz njegovu primenu, savetuje se i upotreba mineralnog ulja.

Folijarni insekticid i akaricid sa kontaktnim dejstvom Amon 020 EW, takodje je dobar izbor za suzbijanje grinja. Proizvodi se u pakovanjima od 5 ml, 50 ml, 250 ml i 1 L. Upotrebljava se u koncentraciji 0,075% (7,5 ml/10 l vode), a primenjuje 1l/ha.

Preporuka je da se tretiranje izvodi isključivo predveče ili noću na temperaturama ispod 25°C.

Za sve dodatne savete i preporuke uvek se možete obratiti našim stručnjacima u najbližoj Ratar poljoapoteci ili telefonom 062/205-366.

Brendovi

 

 

RS AGRAR GROUP 2013

Bulevar Mihaila Pupina 10 i

11070 Novi Beograd

PIB: 107879400

MB: 20889080

 

 

 

Novosti

Tražimo poslovne prostore u sledećim mestima:

NOVI SAD
PANČEVO
PETROVARADIN
BEOGRADSKE PIJACE
SREMSKI KARLOVCI
BARAJEVO
SREMSKA KAMENICA

Za sve dodatne informacije pozovite sledeće telefone:

022/480-417; 022/480-412;

Pratite nas


DESIGN | TEKOMS