PITAJ AGRONOMA (0) (0)    

062 205 366

Blog

NAZAD

Zaštita kupusnjača u avgustu

22.08.2017

Zaštita kupusnjača u avgustu

Kupus, kelj, karfiol, brokoli, keleraba, kineski kupus, prokelj su povrtarske kulture koje spadaju u rod kupusnjača. U baštama našeg regiona najviše se gaji kupus. Naročito je zastupljena proizvodnja kasnog kupusa i ona predstavlja najveći deo ukupne količine kupusa koja se nadje na tržištu. Da bi ova proizvodnja na kraju dala dobar i kvalitetan rod, trebalo bi od početka sprovesti adekvatnu negu rasada, a to podrazumeva i zaštitu kupusa od štetočina.

Biljke iz roda kupusa napada veći broj insekata. Najveću bitku povrtari vode sa buvačima, velikim i malim kupusarima, stenicama, kupusnom muvom, lisnim vašima, kupusnim moljcem i lisnim sovicama. Druga polovina avgusta i početak septembra obično je period najintenzivnije navale insekata.

Ali nisu samo insekti ti koji prete da ugroze prinose i smanje rod. Tu su i česte bolesti kupusa – plamenjača, crna pegavost i bakteriozna plamenjača. Smanjena količina padavina i izuzetno visoke temperature, kakve smo imali ovog leta idealni su uslovi za razvoj crne pegavosti.

Karfiol i brokoli su skloni pojavi truleži cvetne drške koja se javlja usled nedostatka bora, u ovim kulturama trebalo bi primeniti adekvatno sredstvo u dogovoru sa stručnjacima.

S druge strane, o pojavi plamenjače najviše bi trebalo da povedu računa povrtari koji svoje useve navodnjavaju rasprskivačima.

Najčešće štetočine na kupusu

Stručnjaci upozoravaju da se u sledećem periodu očekuje pojava svih štetočina koje napadaju kupusnjače – kupusne sovice, veliki i mali kupusar, kupusna vaš, kupusni moljac i buvači. Ukoliko nemate iskustva u uzgajanju kupusnjača, evo kako da prepoznate neke od njih. To će vam svakako pomoći da reagujete na vreme, adekvatnim insekticidima i sprečite pojavu veće štete u povrtnjaku.

Kupusova pepeljasta vaš - ima nežno telo pepeljaste boje. Lako se uočavaju, nalaze se na naličju lista, pa je preporuka raditi redovan pregled biljaka na svakih 7 dana. Uglavnom se javlja uz kupusnu sovicu i razvijaju se veoma brzo, za samo 11 dana. Štetu pričinjava sisanjem biljnih sokova, ali i prenošenjem nekih virusa kupusa i karfiola. Listovi se deformišu, žute, suša se, a biljka zaostaje u porastu. Suvo i toplo vreme pogoduje njenom razvoju pri čemu može imati i do 10 generacija godišnje.

Kupusni buvači su najveći neprijatelj mladih biljki kupusnjača. To je naziv za veći broj različitih vrsta koje su izgledom slične. Oni nagrizaju listove u vidu rupica, a ako se na vreme ne uklone mogu da naprave ogromne štete. Probleme uzrokuju samo odrasle jedinke, dok su larve manje opasne. Telo im je sjajno i ima ih u više različitih boja (crna, tamnoplava, zelena ili bronzana). Veoma ih je lako uočiti. Koristan način za sprečavanje njihove pojave jeste redovno zalivanje u ranim jutarnjim časovima, jer im povećana vlaga smata. Takodje je efikasno mešovito sadniti kupusnjače sa spanaćem i paradajzom, jer im te biljke ne pogoduju.

U zavisnosti od pojave štetočine i faze razvoja kupusa za prve tretmane bi trebalo primeniti insekticid Cipkord 20 EC u dozi od 0,3 l/ha, zatim Fobos u dozi od 0,3 l/ha i na kraju Kozak u dozi od 0,2 l/ha.

Kupusova muva – štetu nanose larve koje buše koren i donji deo stabla. Savet je da se ne sadi kupus na parceli na kojoj je u i prethodnoj godini bio zasadjen kupus. Najbolji predusevi za kasni kupus su mahunarke (grašak), jer ostavljaju zemljište obogaćeno azotom, a potom žitarice. Insekticid se primenjuje je u vreme polaganja jaja, a za folijarnu primenu mogu se koristiti Aktara 25WG, Mospilan, Perfection...

Prilikom početka formiranja glavice kod kupusnjača poželjno je primeniti specijalizovano djubrivo koje u sebi sadrži sumpor i aminokiseline, bitne elemente za razvoj kupusnjača koji ne samo da utiču na prinos već utiču i na čuvanje kiselog kupusa.

Pre upotrebe svakog preparata obavezno je pročitati uputstvo, a naši stručnjaci vam uvek stoje na raspolaganju za sve dodatne savete i informacije.

Brendovi

 

 

RS AGRAR GROUP 2013

Bulevar Mihaila Pupina 10 i

11070 Novi Beograd

PIB: 107879400

MB: 20889080

 

 

 

Novosti

Tražimo poslovne prostore u sledećim mestima:

NOVI SAD
PANČEVO
PETROVARADIN
BEOGRADSKE PIJACE
SREMSKI KARLOVCI
BARAJEVO
SREMSKA KAMENICA

Za sve dodatne informacije pozovite sledeće telefone:

022/480-417; 022/480-412;

Pratite nas


DESIGN | TEKOMS