PITAJ AGRONOMA (0) (0)    

062 205 366

Blog

NAZAD

10 pravila za uzgoj kvalitetnog paradajza

01.05.2017

10 pravila za uzgoj kvalitetnog paradajza

Paradajz je omiljeno povrće na trpezi mnogih naroda. Pored izuzetne arome, pripisuju mu se i lekovita svojstva. Preporučuje se u dijetama obolelih od reume, gihta, kao i srčanih i bubrežnih bolesti. Potiče iz južne Amerike. Predak paradajza bila je zeljasta biljka sitnih zelenih plodova koja je uspevala na Peruanskim planinama dok se tačan datum njegovog kultivisanja ne zna. Ono što je sigurno je da ga je u Evropu doneo španski istraživač Kortez 1521.god.

1. Kvalitetno seme – Za dobar, krupan i ukusan paradajz prvi uslov je odabir semena visoke biološke vrednosti. Pre setve, seme za rasad treba dezinfikovati preparatima za zaprašivanje i obezbediti odgovarajuće temperaturne uslove, kvalitetno djubrivo, kao i optimalni razmak izmedju redova.

2. Kvalitetan rasad -  Ukoliko kupujete rasad paradajza treba obratiti pažnju na kvalitet sadnice. Uvek birajte razgranatu biljku jer više grana znači i više plodova. Boja kvalitetne sadnice je jarke zelene boje. Pored razgranatosti biljke, obratite pažnju i na izgled korena.

3. Puno svetlosti i vazduha – Paradajz voli svetlost i prozračnost. Treba mu najmanje 10 sati sunca i dobar protok vazduha. Stoga kod rasada treba ostaviti dovoljno mesta izmedju sadnica.

4. Zasad iz dva puta – Ukoliko želite da što duže uživate u ovim sočnim plodovima, paradajz sadite iz dva puta. Drugu turu rasada najbolje je zasaditi posle 2-3 nedelje od prve ture. Ovim osiguravate ne samo dugoročnost prinosa, već i zaštitu u slučaju loših vremenskih prilika.

5. Zaštita odgovarajućim sredstvima – Kao i drugi usevi, paradajz zahteva zaštitu od štetočina i bolesti. Na raspolaganju vam je veliki broj preparata, a jedna od popularnih varijanti je i zaštita plavim kamenom.

6. Dovoljno vode – Paradajz je sočna biljka koja traži dosta vode. U optimalnim uslovima treba ga zalivati najmanje dva puta nedeljno, najbolje ujutru i uveče jer zalivanje po suncu može sparušiti paradajz i uticati na njegov prinos i kvalitet.

7. Obrezivanje – Kada paradajz procveta, potrebno je grane bez cvetova ili sa malo cvetova ukloniti odnosno odseći. Na taj način obezbedjuje se više energije i hranljivih materija plodnim granama.

8. Dohranjivanje – Da bi plodovi paradajza bili što krupniji, biljku treba dohranjivati. U tom cilju oko stabla biljke treba rasporediti odgovarajuće organsko djubrivo odnosno kompost.

9. Berba zrelih plodova – Čim paradajz dostigne punu zrelost i po veličini i po boji, treba ga ubrati kako ne bi trulio na stablu. Paradajz koji počne da truli stvara plesan koja može preći i na zdrave plodove.

10. Obogatite aromu ploda – Bogatstvo ukusa paradajza možete upotpuniti tako što ćete u njegovoj blizini zasaditi peršun. Na ovaj način ukus paradajza dobiće specifičnu i zanimljivu aromu.

Sve što vam je potrebno za kvalitetnu poljoprivrednu proizvodnju i visoke prinose možete nabaviti u našim maloprodajnim objektima. Pozovite nas ili dodjite do naše najbliže prodavnice i uverite se u veliki asortiman naših proizvoda.

Brendovi

 

 

RS AGRAR GROUP 2013

Bulevar Mihaila Pupina 10 i

11070 Novi Beograd

PIB: 107879400

MB: 20889080

 

 

 

Novosti

Tražimo poslovne prostore u sledećim mestima:

NOVI SAD
PANČEVO
PETROVARADIN
BEOGRADSKE PIJACE
SREMSKI KARLOVCI
BARAJEVO
SREMSKA KAMENICA

Za sve dodatne informacije pozovite sledeće telefone:

022/480-417; 022/480-412;

Pratite nas


DESIGN | TEKOMS