PITAJ AGRONOMA (0) (0)    

062 205 366

Blog

NAZAD

Mali vodič: vrste i način upotrebe veštačkih djubriva

15.05.2017

Mali vodič: vrste i način upotrebe veštačkih djubriva

Djubriva su neophodan dodatak u prehrani biljaka. Koriste se kako bi se poboljšao rast i razvoj poljoprivrednih kultura i povećali kvalitet i količina prinosa.Osnovna podela djubriva je na organska (biljnog ili životinjskog porekla) i neorganska djubriva, koja su sačinjena od različitih minerala i dodatnih supstanci.Djubrenje se vrši pre setve i tokom rasta biljaka.

Isto tako, kada je biljka zahvaćena nekom bolešću, potrebno je istovremeno ukloniti uzrok oboljenja (najčešće pesticidom), sprečiti dalje širenje bolesti (fungicid) i na kraju dodatno pomoći biljci da se brže oporavi dodavanjem odgovarajućeg djubriva. Izuzetno je važno upotrebiti adekvatno djubrivo u potrebnoj količini. Previše djubriva, isto kao i premalo, može naneti biljci trajnu štetu. Biljka tada može da sagori, da joj se uništi koren ili cela odumre. Zato smo za vas pripremili mali vodič kako biste se lakše snašli medju brojnim vrstama i proizvodjačima djubriva na našem tržištu.

Primena veštačkog djubriva

Veštačka djubriva se najviše primenjuju kod uzgoja kukuruza, soje, suncokreta, ječma, zatim voća, povrća i ukrasnog cveća.

Mineralna djubriva dele se na:

NKP – univerzalno djubrivo, široke primene

NKP je čvrsto veštačko djubrivo, u obliku granula, veoma rastvorljivih u vodi, bez boje i mirisa. Univerzalno je i može se koristiti za kukuruz, pšenicu, šećernu repu, povrće, voće i vinovu lozu. Osnovna uloga ovog djubriva je da obezbedi pravilnu ishranu biljkama u toku vegetacije, a može se koristiti na svim tipovima zemljišta, kvalitetnim i osiromašenim.

U njegov sastav ulaze azot, kalijum i fosfor, odnosno KAN (krečni amonijum nitrat), MAP (monoamonijum fosfat) i KCl (kalijum hlorid). Postoje NKP visoke (55-60%) ili srednje koncentracije hraniva.

Nanosi se ravnomernim posipanjem preko zemljišta, u redovima i pored redova, u vidu traka, oko stabala i može se primeniti 1-2 puta na istom mestu. U zavisnosti od biljne vrste obično se upotrebljava 300-600kg djubriva po ha.

KAN – ne šteti zemljištu

KAN (Kalcijum amonijum nitrat) je prosto veštačko djubrivo azotnog tipa i primenjuje se kod raznolikih biljnih vrsta. Ima brzo i produženo dejstvo i delimično neutrališe kiselost zemljišta. Bez obzira na kvalitet tla, po ha se može upotrebiti 100-500 kg i do 3 puta preko istog mesta. Bitno je ravnomerno ga rasporediti, kako bi biljke dobile istu količinu hranljivih materija.

SAN - čuvajte ga u suvoj hladnoj prostoriji, najduže 3 meseca

SAN (Amonijum nitrat) upotpunjuje ishranu biljaka azotom, podstiče rast i razvoj, bez obzira na vrstu zemljišta. Koristi se tako što se ravnomerno rasporedi oko biljaka, a u zavisnosti od vrste ide oko 100-400kg po ha.

AN - najrastvorljivije i veoma zapaljivo djubrivo

AN (Amonijum nitrat), belo žućkate boje u granulama sa 34% azota. Primenjuje se i pre sadjenja biljaka, a ima ulogu da im momentalno pruži neophodan azot. Primenjuje se na svakom tlu i za sve vrste biljaka, ravnomernim posipanjem.

Urea - najkoncentrovanija djubriva

Urea ili karbamid sadrži 46% azota, u obliku je belih granula izuzetno male mase. Pogodno je za voće i povrće i slično je pesticidima. Ne treba ga primenjivati na kiselom zemljištu, jer pojačava kiselost. Takodje, treba ga izbegavati za vreme setve zato što negativno utiče na klice biljaka. Primenjuje se posipanjem granula na temperaturi ispod 8C.

U Ratar maloprodajnim objektima i web prodavnici možete pronaći veliki izbor djubriva različitih proizvodjača. Za sve dodatne informacije možete se obratiti našim stručnjacima.

Brendovi

 

 

RS AGRAR GROUP 2013

Bulevar Mihaila Pupina 10 i

11070 Novi Beograd

PIB: 107879400

MB: 20889080

 

 

 

Novosti

Tražimo poslovne prostore u sledećim mestima:

NOVI SAD
PANČEVO
PETROVARADIN
BEOGRADSKE PIJACE
SREMSKI KARLOVCI
BARAJEVO
SREMSKA KAMENICA

Za sve dodatne informacije pozovite sledeće telefone:

022/480-417; 022/480-412;

Pratite nas


DESIGN | TEKOMS