PITAJ AGRONOMA (0) (0)    

062 205 366

Blog

NAZAD

Ne rizikujte štetu i obavezno tretirajte seme pšenice

19.09.2017

Ne rizikujte štetu i obavezno tretirajte seme pšenice

Tretiranje semena pšenice fungocidima predstavlja neophodnu meru zaštite od štetnih činioca koji mogu naneti velike štete prinosima. Prema statističkim podacima tretirano sema donosi za oko 30% više prinosa u odnosu na ono koje nije prošlo tretman ili je on uradjen neadekvatno. Poljoprivredni proizvodjači koji koriste netretirano seme rizikuju pojavu bolesti na usevima pre svega bolesti glavnice na pšenici. Proizvod zaražen glavnicom je toksičan za ljude i životinje i ne sme se koristiti u ishrani.

Poljoprivredni proizvodjači koji koriste netretirano seme rizikuju pojavu bolesti na usevima pre svega bolesti glavnice na pšenici. Deklarisano seme je uvek najbolji izbor za setvu. Oni ratari koji se odluče za setvu sopstvenog semena mogu ga tretirati u sopstvenoj režiji ili u doradnim centrima. Medjutim, obzirom da je reč o sredstvima koji mogu ugroziti zdravlje ljudi, najbolji izbor je tretiranje semena poveriti obučenim licima koja na raspolaganju imaju potrebnu opremu.

Bez obzira da li se tretiranje semena odgovarajućim fungocidima obavlja samostalno ili u uslužnim centrima, postupak je neophodno sprovesti jer u suprotnom može doći do totalne štete.

 

Šta je glavnica pšenice?

U svetu ne postoje sorte pšenice otporne na glavnicu.

Glavnica pšenice (Tilletia tritici, Tilletia leavis) je bolest koja se prenosi semenom i zemljištem. U pitanju je gljiva parazit čiji reproduktivni organi mogu ostati u zemljištu i tako zaraziti rod. Infekcija je teško uočljiva obzirom da se prvi simptomi javljaju tek u klasanju.  Za razliku od zdravog klasja koje je usled težine zrna blago povijeno, zaraženo klasje je nakostrešeno i uspravno, seme je tamnije i okruglo i ima neugodan miris. 

Usled ove bolesti može propasti ceo rod zato je preduzimanje preventivnih mera zaštite neophodno i obavezno svake godine. Oni proizvodjači koji jedne godine poseju deklarisanu pšenicu a potom narednih godina njenu reprodukciju nisu zaštićeni od pojave bolesti jer se se ona može prenositi i zemljištem.

Glavnica je veoma opasna bolest i s njom ne treba rizikovati. Silosi nikada neće primiti na otkup pšenicu zaraženu glavnicom a njen izvoz je i zakonom zabranjen.

Za zaštitu i tretiranja semena pšenice, u narodu još poznato i kao farbanje pšenice mogu se koristiti hemijski preparati koji deluju preventivno i sistematično: semesan, tebukon, mankoseed, makogal.

 

Sredstva za tretiranje semena pšenice

Semesan  je sistematični fungocid koji se upotrebljava za lečenje i iskorenjivanje glavnice pšenice. Koristi se i kao preventiva. Primenjuje se pred setvu u količini od 200 gr na 100 kg semena. Koristi se u uredjajima za suvo tretiranje semena.

Tebukon je koncentrovana suspenzija za tretiranje semena pšenice na glavnicu. Tretiranje semena se vrši u zatvorenim uredjajima u količini 50 ml na 100 kg semena. Pre postupka tretiranja, preparat je potrebno pomešati sa 700 ml vode. Tretirano seme ne sme se koristiti za ishranu ljudi i životinja i ne sme ostati na površini zemlje.

Mankoseed je fungocid preventivnog i kurativnog dejstva. Koristi se za tretiranje glavnice i snežne plesni kod pšenice i suzbijanje gari i truleži korena kod kukuruza. Primenjuje se u količini 250 ml na 100 kg semena pred setvu ili u postupku obrade.

Makogal je preventivni fungocid širokog spektra dejstva na gljive i parazite. Koristi se u voćarstvu, vinogradarstvu, povrtarstvu i ratarstvu. Može se koristiti za suvo i vlažno tretiranje semena pšenice u količini od 200 gr na 100 kg semena.

Preventiva je uvek najbolje sredstvo zaštite. Pozovite nas i naručite proverene preparate za zdravo i kvalitetno seme.

Brendovi

 

 

RS AGRAR GROUP 2013

Bulevar Mihaila Pupina 10 i

11070 Novi Beograd

PIB: 107879400

MB: 20889080

 

 

 

Novosti

Tražimo poslovne prostore u sledećim mestima:

NOVI SAD
PANČEVO
PETROVARADIN
BEOGRADSKE PIJACE
SREMSKI KARLOVCI
BARAJEVO
SREMSKA KAMENICA

Za sve dodatne informacije pozovite sledeće telefone:

022/480-417; 022/480-412;

Pratite nas


DESIGN | TEKOMS