PITAJ AGRONOMA (0) (0)    

062 205 366

Blog

NAZAD

Setva u APRILU

03.04.2017

Setva u APRILU

U aprilu počinje puna povrtarska i ratarska sezona, pa posla uvek ima na pretek. Preporučujemo vam da se na vreme opremite svim što vam je potrebno kako biste stvorili sve preduslove za uspešnu setvu i dobre prinose. Odaberite kvalitetna i dokazana semena i sadnice proverenih domaćih i svetskih proizvodjača, djubrivo i sredstva za zaštitu bilja. U preko 40 „Ratar“ maloprodajnih objekata pronaći ćete sve što je neophodno za dobar rod.

„Baštovanstvo je delotvoran lek za koji vam ne treba recept i nema ograničene doze“

To znaju svi koji proleće dočekaju i provedu u svom povrtnjaku i bašti. Na aktuelne proizvode stavili smo specijalne, akcijske cene, a kako bismo vam još više olakšali, imate mogućnost da sve proizvode naručite iz udobnosti svog doma, iz naše internet prodavnice. Evo šta se sadi i seje i aprilu.

 

Pravo je vreme da se zašarene povrtnjaci i voćnjaci

U prvim danima aprila, a ukoliko već niste u martu, trebalo bi najpre završiti sadnju luka, graška, šargarepe, salate i praziluka. Kupus, karfiol, keleraba i blitva se rasadjuju i dalje. Ako vam se učini neophodnim, možete okopati beli i crni luk.

Druga dekada aprila rezervisana je za sadnju krompira, špargle, kukuruza šećerca, pasulja, cvekle i celera. Poslednje nedelje aprila su idealno vreme i za direktnu setvu paradajza i paprike. Direktna sadnja ima brojne benefite – ušteda sredstava i razvijanje jakog korena, što kasnije rezultira manjom potrebom za navodnjavanjem. Niske sorte paradajza su pogodne za direktnu setvu na velikim površinama, a za baštensku proizvodnju bolje je koristiti visoke sorte.

U drugoj polovini aprila mogu se brati rotkvice, mladi luk, salata i spanać. U zaštićenim prostorima vrši se pikiranje izniklih biljaka paradajza, plavog patlidžana i paprike. Sada je pravo vreme i da ispraznite i pospremite prostorije u kojima ste čuvali povrće tokom zime.

Takodje i u voćnjacima se obavlja površinska obrada zemljišta, prolećnja prskanja i zaštita voćaka u cvetu od poznih mrazeva, prekalemljavanje i djubrenje. Kupine i maline se orezuju i podižu se novi vinogradi.

 

Ratarski radovi u aprilu

Vreme setve ratarskih kultura bolje je vezivati za temperaturu setvenog sloja zemljišta, nego za kalendarske datume.

Trebalo bi uz to znati i nivo otpornosti poniklih biljaka na kasne prolećne mrazeve. Niske temperature i prerana setva usporavaju klijanje, a seme i ponikle biljke su osetljivije na bolesti. Ipak, ranija setva u sušnim godinama je u prednosti nad kasnom.

U aprilu se seju soja, lucerka, crvena detelina, suncokret, šećerna repa i kukuruz. Rokovi setve se razlikuju u nizijskim i brdsko-planinskim uslovima.

Kukuruz se seje kada se temperatura zemljišta ustali na 10-12 C, što je obično krajem prve dekade aprila. Iako je ponik soje otporniji od kukuruza i može podneti kratkotrajne mrazeve, za optimalan prinos se preporučuje ista temperatura setvenog sloja zemlje (10-12C).

Gustina setve zavisi od hibrida i sorte, plodnosti zemljišta, načina djubrenja i navodnjavanja. Pre same setve potrebno je dobro pripremiti zemljište, podjubriti i kasnije upotrebiti odgovarajuće herbicide.

 

Briga o pilićima

U aprilu se raskvocavaju kvočke, pa im na vreme obezbedite prostor gde ćete ih nasaditi. Kraj marta i početak aprila su najpovoljniji za kupovinu jednodnevnih pilića iz inkubatora. Njima je i dalje neophodno grejanje, jer je potrebno oko 60 dana da paperje zamene perjem. Za to vreme i temperature rastu, pa se mogu pustiti i napolje.

Ukoliko vam je potreban savet ili informacija o nekom proizvodu, uvek možete kontaktirati naš tim, a mi smo vam obezbedili i potpuno besplatan poziv na 0800-200 222

Brendovi

 

 

RS AGRAR GROUP 2013

Bulevar Mihaila Pupina 10 i

11070 Novi Beograd

PIB: 107879400

MB: 20889080

 

 

 

Novosti

Tražimo poslovne prostore u sledećim mestima:

NOVI SAD
PANČEVO
PETROVARADIN
BEOGRADSKE PIJACE
SREMSKI KARLOVCI
BARAJEVO
SREMSKA KAMENICA

Za sve dodatne informacije pozovite sledeće telefone:

022/480-417; 022/480-412;

Pratite nas


DESIGN | TEKOMS