PITAJ AGRONOMA (0) (0)    

062 205 366

Blog

NAZAD

Korisni saveti za uspešno odgajanje pilića

10.04.2017

Korisni saveti za uspešno odgajanje pilića

U današnje vreme sve više pažnje posvećuje se biološki vrednijoj ishrani, pa je i pileće meso sve „popularnije“ medju pobornicima zdravog načina života.Termin „tov“ pilića podrazumeva način držanja, hranjenja, pojenja i zaštite zdravlja pilića u odredjenom vremenskom periodu, kako bi se dobilo kvalitetno pileće meso. Kvalitet pilećeg mesa zavisi od uslova života, vrste i načina ishrane i dužine tova. Bolji kvalitet se svakako dobija kada se pilići puštaju napolje, hrane pretežno žitaricama i tove dovoljno dugo. Takvo meso je znatno skuplje i više cenjeno  na tržištu hrane.

Za kakav god način tova da se odlučite, uslovi nege su u prvih 4-5 nedelja za sve isti. Kako bi gajenje pilića prošlo sa što manje gubitaka, a vi kao rezultat na kraju dobili kvalitetno meso, potrebno je poštovati pravila nastala na predjašnjim iskustvima i saznanjima stručnih istraživačkih radova. Za vas smo izdvojili nekoliko najvažnijih pravila uspešnog odgajanja pilića.

 

1. Piliće nabavite iz zdravih, produktivnih i proverenih roditeljskih jata

Kraj marta i početak aprila su najpogodniji za kupovinu pilića. Zdravo pile je aktivno, vitalno, sa potpuno zatvorenim pupkom, stoji uspravno i živahnog je pogleda, sa suvim i čistim paperjem, težine oko 35-40g. Potrebno je voditi računa o odnosu polova, jer pri kupovini manjeg broja, prodavci na to ne obraćaju pažnju. Naime, potrebno je da bude manje petlića u odnosu na koke, otprilike 1:10.

Smrtnost malih pilića je povećana, pa uvek treba uzeti veću količinu od planirane, ne manje od 30 komada.

U našim maloprodajnim objektima možete pronaći kvalitetne jednodnevne piliće iz proverenih roditeljskih jata po veoma pristupačnoj ceni.

 

2. Pravovremeno obezbedite adekvatan smeštaj

Pilići se dopremaju u kartonskim ili plastičnim kutijama sa hrapavim dnom, koje će sprečiti klizanje i povrede pri transportu. U prvim danima oni uz odgovarajuće uslove mogu boraviti i u tim kutijama.

Pre naseljavanja, potrebno je prostor dobro mehanički i hemijski očistiti i dezinfikovati. Kada se unese šuška i rasprostre po podu, unose se i ravnomerno rasporedjuju hranilice i pojilice. Najmanje 96 sati pre unošenja pilića, prostor se ponovo dezinfikuje parama formalaldehida u trajanju od 24h, a zatim otvara, vetri i podešava odgovarajuća temperatura.

Kada se unesu, pilićima je nabitnije dati da piju vodu. Isto tako, treba paziti i da prostirka stalno bude rastresita i čista.

 

3. Princip „sve unutra, sve napolje“

U jedan objekat trebalo bi naseljavati samo jednu generaciju pilića istog porekla. Ukoliko se ne poštuje ovo važno pravilo, tek useljeni i neotporni pilići mogu se inficirati od starijih, iako su oni naizgled zdravi. Takodje, jako je teško sprovesti adekvatan program zaštite i stvaranje imuniteta za piliće različitog porekla i uzrasta.

 

4. Kvalitetna hrana i dovoljno vode

Hrana predstavlja oko 70% svih troškova tova pilića. Ipak, nemojte se voditi cenom. Najskuplja hrana obično nije i najboljeg kvaliteta. Voditi računa da se redovno prilagodjava visina hranilica i pojilica (ivica uvek treba da bude u visini ledja pileta) i da ima dovoljno prostora oko njih za sve piliće. Odnos hrane i vode je 2:1.

Pored redovnog pojenja i ishrane, pilićima je neophodno obezbediti i dovoljno svežeg vazduha i osvetljenja.

„Ratar“ poljoprivredne apoteke nude širok izbor hrane i suplemenata za ishranu pilića različitih proizvodjača, a kod nas možete pronaći hranilice, pojilice i svu ostalu opremu za uspešan tov.

 

5. Trajanje tova

Dužina tova zavisi od naših potreba. Za sitniji brojler, vreme je kraće, a ako se pilići tove na ispustu, onda on traje znatno duže (oko 12 nedelja). Najčešći je industrijski tov koji traje oko 42 dana, a pilići dostižu masu oko 2kg.

Brendovi

 

 

RS AGRAR GROUP 2013

Bulevar Mihaila Pupina 10 i

11070 Novi Beograd

PIB: 107879400

MB: 20889080

 

 

 

Novosti

Tražimo poslovne prostore u sledećim mestima:

NOVI SAD
PANČEVO
PETROVARADIN
BEOGRADSKE PIJACE
SREMSKI KARLOVCI
BARAJEVO
SREMSKA KAMENICA

Za sve dodatne informacije pozovite sledeće telefone:

022/480-417; 022/480-412;

Pratite nas


DESIGN | TEKOMS