PITAJ AGRONOMA (0) (0)    

062 205 366

Blog

NAZAD

Provereni recepti za savršen kiseli kupus

16.10.2017

Provereni recepti za savršen kiseli kupus

Kiseli kupus je tradicionalna srpska salata. Skoro da nema domaćinstva koje ne kiseli kupus u buradima i kacama. Podvarak na bezbroj načina i neizostavna sarma omiljene su zimske poslastice i neizostavni sastojci slavskog menija. Ipak, pre svega potrebno je najpre dobro ukiseliti kupus. Cilj je da do kraja sezone očuvate jedre i čvrste glavice kupusa. Recepata je bezbroj, a svima je zajedničko da se zdrave glavice kupusa se slažu u kacu ili bure za kupus i dodaju so i voda.

Iako zvuči jednostavno, iskusne domaćice imaju poneku tajnu kako da na trpezi cele zime imate savršen kiseli kupus a koju im je u nasledje prenela majka ili baka. Prema nekim receptima izmedju redova kupusa dodaje se sloj rendanog kupusa ribanca ili krupnije sečenog kupusa, a moderne domaćice su se dosetile pa plastične kese napune ribancem, vežu ih i probuše na nekoliko mesta kako bi se kupus ukiselio.

Istraživali smo i nudimo vam dva dokazana i više godina proveravana recepta za kiseli kupus koji uvek uspevaju. Neki čak tvrde da se kupus kiseljen na ovakav način može održati i preko leta. A tajna je najčešće u odnosu količine soli i vode, odnosno kupusa.

 

Recept za kiseli kupus broj 1 – 1,6kg soli na 40l vode

Vlasnici ovog recepta za kiseli kupus otkrivaju da je glavna stvar u tome da se količina soli ne vezuje za količinu kupusa, kao što većina radi, već vode koja se sipa preko njega.

Pored zdravih glavica kupusa, potrebni su vam još kaca ili bure za kupus, 1,6kg soli na 40l vode, tanka pamučna krpa i kamen ili tegla za pritiskanje.

Recept glasi ovako:  Očistiti i oprati glavice kupusa, a zatim ih izdubiti na korenu ili napraviti krstić. Složiti ih u bure ili kacu. U veću posudu sipajte so, prelijte vrelom vodom i sačekajte da se sasvim istopi. Sipajte je preko kupusa, a ako je potrebno dodajte još sveže vode. Prekrijte tankom pamučnom krpom i pritisnuti kamenom ili teglom. Dolivati vodu koliko god je potrebno u početku, a na dva tri dana proveravati da li je dobro pritisnuto. Krpu i pritiskivač redovno ispirati.

Savet plus: Za bolju aromu i boju mogu se odozgo dodati i dve manje glavice očišćene cvekle.

 

Kiseli kupus na tradicionalni južnjački način

Domaćice koje kupus kisele na ovaj način kažu da je sve do juna meseca kupus isti kao da je skoro stavljen. Rasol se ne pretače, kao što je običaj, već se na početku svaka 2-3 dana otvori bure i snažno odozgo pritiska kako bi se tečnost promešala. Krpu i teglu ili kamen je važno redovno oprati.

Na 30kg kupusa ide 1 kg soli, a biće vam potrebni još bure ili kaca za kupus, pamučna krpa i kamen ili tegla za pritiskanje. Glavice se očiste, operu i zaseku na korenu. Nekoliko glavica kupusa preseče se na četvrtine i polovine i uguraju se izmedju celih glavica kako bi se čvrsto zaglavile. Na kraju se nalije vode do dva prsta iznad kupusa, a zatim stave pritiskač i tegla ili kamen preko. U krpu se stavi potrebna količina soli, a zatim se krpa uvije i stavi pored kamena. So će se polako otapati i padati do dna, tako da nije potrebno pretakanje rasola.

Vodu treba kontrolisati i dolivati po potrebi tako da glavice kupusa uvek budu prekrivene, a istovremeno oprati kamen ili teglu.

Sezona kiseljenja kupusa je pred nama. Predlažemo vam da isprobate jedan od ova dva recepta. Plastične kace, burad i pritiskače za kupus možete pronaći u svim Ratar poljoapotekama.

Brendovi

 

 

RS AGRAR GROUP 2013

Bulevar Mihaila Pupina 10 i

11070 Novi Beograd

PIB: 107879400

MB: 20889080

 

 

 

Novosti

Tražimo poslovne prostore u sledećim mestima:

NOVI SAD
PANČEVO
PETROVARADIN
BEOGRADSKE PIJACE
SREMSKI KARLOVCI
BARAJEVO
SREMSKA KAMENICA

Za sve dodatne informacije pozovite sledeće telefone:

022/480-417; 022/480-412;

Pratite nas


DESIGN | TEKOMS