PITAJ AGRONOMA (0) (0)    

062 205 366

Blog

NAZAD

Prolećna setva – dobro seme obavlja pola posla

13.03.2017

Prolećna setva – dobro seme obavlja pola posla

Stiglo je vreme za prolećnu setvu. Za sve koji se u ratarstvo upuštaju prvi put, ali i za iskusne ratare ključno pitanje svakog proleća je kako da setva bude što uspešnija. Postoji nekoliko važnih stvari na koje bi pre setve trebalo obratiti pažnju. Preduslovi uspešne setve sa bogatim prinosima najpre su adekvatna obrada i priprema zemljišta, zatim pažljiv odabir semena i djubriva i na kraju promene ratarskih kultura svake godine.

Za obradu većih površina zemljišta za prolećnu setvu ratarskih kultura koriste se priključne mašine, tzv setvospremači. Kombinujući valjke, kultivatore i drljače one pripremaju zemljište za setvu i uništavaju korov. Dubina radnih delova podešava se na dubinu vlage, kako bi se ona podigla u više slojeve i podstaklo klijanje zrna.

 

Plodnost zemljišta i djubrivo

Sve biljke crpe vodu i mineralne materije iz tla, pa ukoliko želite da postignete visoke prinose, zemljište mora biti bogato ovim elementima.

S druge strane, erozija, ispiranje i setva vremenom smanjuju količinu hranjivih materija u zemlji. Zato je veoma važno održavati ih na optimalnom nivou dodavanjem adekvatnog djubriva. Količinu i vrstu mineralnih djubriva koje treba upotrebiti odredjuju planirani prinosi, plodnost zemljišta i vremenski uslovi.

Količina djubriva kod nas se najčešće se odredjuje iskustveno. Medjutim, pre setve najbolje bi bilo uraditi temeljnu analizu zemljišta, što je nešto poput njegove krvne slike. Samo tako tačno ćete znati razliku u hranjivim materijama koji bi trebalo nadoknaditi djubrivima.

 

Pravilan odabir semena

Kod izbora sorti i semena uglavnom presudjuju iskustvo i lični afiniteti.

Kako izabrati najbolji setveni materijal? Pogled na šarene ambalaže različitih proizvodjača ume da zbuni. U odabiru je najvažnije imati na umu tip proizvodnje koji želite, a onda na osnovu njega birate sortu i hibrid koji ćete koristiti. Kod ratarskih kultura, važno je znati da nemaju svi hibridi iste osobine. Važno je obratiti pažnju na to u kakvim je uslovima seme proizvedeno, kakve je tehnološke faze prošlo posle berbe, kakva receptura je primenjena, a veoma je bitna i dorada semena.

Seme mora da prodje brojne analize i testove kako bi zadovoljilo stroge kriterijume kvaliteta. Zato je najbolje birati semensku robu proizvedenu kod renomiranih proizvodjača, čiji je kvalitet već potvrdjen u praksi.

Na kraju, kada odaberete adekvatno seme, ključna stvar je dubina setve. Na primer ako seme posejete duboko u hladno tlo, nicanje će trajati dugo i može doći do oštećenja pri klijanju. Ako seme posadite plitko, može doći do isušivanja površine zemljišta i klijanje se može ili usporiti ili će doći do oštećenja isklijalog zrna. Najbolje je pridržavati se propisane dubine setve za svaku kulturu.

 

Prave kombinacije preduseva za ratarske kulture

U ratarskoj proizvodnji postalo je veoma važno poštovati promene ratarskih kultura svake godine. Kada birate adekvatnu ratarsku kulturu, uvek se treba prilagoditi situaciji na terenu. Pre svega, potrebno je znati kombinacije dobrih preduseva.

Na primer, za kukuruz dobre predkulture predstavljaju grašak, soja i strna žita. Za pšenicu to su grašak, soja, lucerka, suncokret i kukuruz.

Iz svega navedenog može se zaključiti da je sve što vam je potrebno za setvu i kasnije bogate prinose najbolje je nabaviti kod iskusnih ljudi od poverenja.

Poljoprivredne apoteke „Ratar“ u preko 30 maloprodajnih objekata i u online prodavnici nude semensku robu za različite ratarske, povrtarske kulture, seme cveća, kao i djubriva poznatih proizvodjača koji garantuju kvalitet. Svaki mesec aktuelni proizvodi imaju akcijsku cenu, to je naš mali doprinos očuvanju vašeg budžeta.

Brendovi

 

 

RS AGRAR GROUP 2013

Bulevar Mihaila Pupina 10 i

11070 Novi Beograd

PIB: 107879400

MB: 20889080

 

 

 

Novosti

Tražimo poslovne prostore u sledećim mestima:

NOVI SAD
PANČEVO
PETROVARADIN
BEOGRADSKE PIJACE
SREMSKI KARLOVCI
BARAJEVO
SREMSKA KAMENICA

Za sve dodatne informacije pozovite sledeće telefone:

022/480-417; 022/480-412;

Pratite nas


DESIGN | TEKOMS