PITAJ AGRONOMA (0) (0)    

062 205 366

Blog

NAZAD

Omiljeno doba za srpske domaćine

15.08.2017

Omiljeno doba za srpske domaćine

Recepti za pečenje rakije se prenose s kolena na koleno. Nekada su to dobro čuvane tajne koje ponosni domaćini neće tako lako podeliti sa drugima. U Srbiji je tradicija pečenja rakije stara koliko i sama nacija. Najčešće i najviše se peče rakija od šljive, a kad rod podbaci peče se od čega god može. Evo pregleda nekoliko tradicionalno dobrih srpskih rakija.

Šljivovica

Rakija šljivovica je po obimu proizvodnje na prvom mestu u našoj zemlji. Peče se od različitih vrsta šljiva a najbolje rakijske sorte su požegača (madžarka), šumadinka (crvena ranka), trnovača (jakljanka), crnošljiva (pošarka), metlaš (dragočevka).

Zavisno od sorte i područja, šljiva zri i skuplja se u avgustu i septembru. Šljivu treba ukomljavati u prethodno pripremljenu drvenu, plastičnu burad ili druge adekvatne posude. Ukoliko se šljiva ukomljava u drvenu burad treba voditi računa da budu zdrava i čista. Obično se ostavlja 20% prazne zapremine u posudama da ne bi došlo do prelivanja komine u punom vrenju. Najbolje je šljivu muljati pre postavljanja na vrenje a sve češća je i praksa odvajanja koštica mada neki proizvodjači smatraju da rakija ima bolji ukus ako se koštice ne odvajaju. U svakom slučaju ako se koštice ne odvajaju treba voditi računa da se ne izlome prilikom muljanja. Može se dodati i šećer (oko 3%) i kvasac za vrenje. Tri nedelje nakon stavljanja na vrenje rakija je spremna za pečenje. Jačine je oko 21 grad.

Kajsijevača

Rakija kajsijevača najčešće se proizvodi od kajsija sorte kačkemetska ruža i madžarska. Kačkemetska ruža sazreva početkom avgusta a madžarska nešto ranije. Pre stavljanja na vrenje bitno je plodovi budu dobro zreli i bez truleži. Koštice treba odstraniti i dodati kvasac za voćno vrenje. Vrenje može biti sa dodatkom šećera ili bez. Ako se dodaje šećer, ta količina ne treba da prelazi 2-3% ukupne zapremine. Kajsijevača je spremna za pečenje nakon tri nedelje vrenja. Treba voditi računa da ne dodje do zagorevanja u kazanu što je češći slučaj kod kajsije nego kod šljive. Kajsijevača je rakija bogate arome, jačine do 22 grada.

Kruškovača

Rakija kruškovača se u našoj zemlji uglavnom proizvodi od sorte viljamovka a redje od sorte boskova bočica. Viljamovka sazreva krajem avgusta a boskova bočica sredinom septembra. Kruška se pre postavljanja na vrenje secka i mulja, dodaje se šećer i kvasac za voćno vrenje. Za vrenje kruške potrebno je da proteku dve do tri nedelje. Pečenjem se dobija izuzetno kvalitetna rakija, raskošnog ukusa, jačine do 20 gradi.

Dunjevača

Za pripremanje rakije dunjevače bitno je da dunje budu potpuno zrele, što je obično krajem oktobra. Takodje, važno  je da plodovi budu dobro očišćeni od truleži i koštica. Koštice se mogu ukloniti ili pre stavljanja na vrenje ili kad komina prevri cedjenjem pomoću presa. Plodove je potrebno dobro izmuljati jer bi u protivnom proces fermentacije predugo trajao. Prilikom stavljanja na vrenje dodaje se voda, šećer do 5% i kvasac za vrenje. Komina se drži u odgovarajućim posudama na optimalnoj temperaturi od 16 - 20°C a vrenje traje oko 3 nedelje. Najbolje je da se drži u buradima od hrastovine pri čemu dobija prelepu zlatnožutu boju. Dunjevača je izuzetno cenjena voćna rakija jake arome.

Lozovača i komovica

Od groždja se prave dve poznate a nekima i omiljene rakije lozovača i komovica. Loza se priprema od izmuljanog groždja, vri oko 20 dana a šećer uglavnom nije potrebno dodavati. Pečenjem se dobija lozova rakija jačine do 18 gradi. Komovica se priprema od komine iscedjenog groždja sa dodatkom vode, šećera i kvasca. Vrenje traje dve nedelje nakon čega se peče komova rakija koja može biti jačine oko 16 gradi. Za komovicu se veruje da leči mnoge bolesti, kao što su grip, prehlada, reuma, zubobolja, glavobolja, loša probava.

Svu dodatnu opremu koja vam je potrebna za pečenje rakije: gradometar, širometar, kace, burad, stakleni baloni, kvasac za vrenje - možete naći u našim prodajnim objektima ili poručiti putem našeg webshop-a. Želimo vam ukusnu rakiju i uživanje u procesu proizvodnje.

Brendovi

 

 

RS AGRAR GROUP 2013

Bulevar Mihaila Pupina 10 i

11070 Novi Beograd

PIB: 107879400

MB: 20889080

 

 

 

Novosti

Tražimo poslovne prostore u sledećim mestima:

NOVI SAD
PANČEVO
PETROVARADIN
BEOGRADSKE PIJACE
SREMSKI KARLOVCI
BARAJEVO
SREMSKA KAMENICA

Za sve dodatne informacije pozovite sledeće telefone:

022/480-417; 022/480-412;

Pratite nas


DESIGN | TEKOMS