PITAJ AGRONOMA (0) (0)    

062 205 366

Blog

NAZAD

Nahranite biljke preko lista

2017-07-03

Nahranite biljke preko lista

Biljke se mogu prihranjivati odnosno mogu usvajati hranjive materije i preko lista i drugih organa. Ovakva vrsta prihrane naziva se folijarno djubrenje i primenjuje se u situaciji kada su listovi biljaka dovoljno veliki da prihvate hranivo. Folijarno djubrivo se primenjuje u koncentraciji vodenih rastvora prema uputstvima proizvodjača u zavisnosti od vrste djubriva i useva.

Folijarno djubrivo - efikasna dopunska prihrana

Folijarno djubrenje je efikasnije kod mladih biljaka i po hladnijem vremenu obzirom da je tada aktivnost korena smanjena. U vrelim danima treba biti oprezan jer folijarno djubrivo povećava potrebu za vodom pa zato treba pojačati zalivanje biljaka. Folijarno djubrenje treba primenjivati čim se primete simptomi nedostatka hranjivih materija na biljkama. Rezultati primene su brzo vidljivi ali kratkotrajni tako da sa folijarnom prihranom treba nastaviti ukoliko i dalje postoji potreba.

Folijarna djubriva predstavljaju dopunsku prihranu biljkama i efikasna su samo ako je zemljište već prethodno tretirano organskim i mineralnim djubrivima. Mogu se koristiti na svim gajenim biljnim kulturama, daju dobre i brze rezultate. Na našem tržištu je prisutan veliki broj folijarnih djubriva Wuxal, Slavol, kao i razna kompleksna mineralna djubriva namenjena za primenu preko lista NPK, UREA, KAN.

Wuxal je folijarno djubrivo koje biljke lako usvajaju preko lista. Koristi se u ratarstvu, na pšenici, kukuruzu, suncokretu, zatim u voćnjacima, vinogradima, povrtnjacima kao i u cvećarstvu. Broj tretiranje ograničava se na tri puta, što je sasvim dovoljno za prihranu biljke a ne sme se mešati sa bordovskom čorbom, sumporno krečnom čorbom i drugim sredstvima koje imaju jake alkalne reakcije.

Slavol je tečno folijarno djubrivo bez hemijskih dodataka koje blagotvorno deluje kako na biljke, tako i na zemljište i uopšte životnu sredinu. Koristi se za folijarnu prihranu ratarskih kultura: pšenice, ječma, kukuruza, soje, suncokreta, šećerne repe i drugih. Takodje, koristi se i za prihranu povrća kako u polju, tako i zatvorenom prostoru i u cvećarstvu.

 

Folijarna prihrana rastvorom UREE

Stručnjaci kažu da rastvor UREE biljka direktno i brzo usvaja preko lista a rezultati su vidljivi za kratko vreme. List biljke poprima tamniju zelenu boju usled direktno unetog azota i pojačanog priliva hranjivih materija iz korena. Prema tome, folijarna prihrana rastvorom UREE doprinsi i boljoj iskorištenosti ostalih hraniva iz zemljišta preko korena. Pojačava funkciju ishrane, a time rast, razvoj, količine i naravno kvalitet proizvoda.

Primena rastvora UREE je najbolja kada su temperature niže, najoptimalnije predveče jer visoka temperatura može kristalizovati UREU usled čega može pasti sa lista. Takodje, upotreba UREE u tečnom stanju odnosno koncentratu ne isključuje upotrebu ovog djubriva u čvrstom stanju naročito na siromašnim zemljištima.

Pozovite naše stručnjake, informišite se i izaberite najbolja folijarna djubriva za prehranu svojih useva.

Brendovi

 

 

RS AGRAR GROUP 2013

Bulevar Mihaila Pupina 10 i

11070 Novi Beograd

PIB: 107879400

MB: 20889080

 

 

 

Novosti

Tražimo poslovne prostore u sledećim mestima:

NOVI SAD
PANČEVO
PETROVARADIN
BEOGRADSKE PIJACE
SREMSKI KARLOVCI
BARAJEVO
SREMSKA KAMENICA

Za sve dodatne informacije pozovite sledeće telefone:

022/480-417; 022/480-412;

Pratite nas


DESIGN | TEKOMS