PITAJ AGRONOMA (0) (0)    

062 205 366

Blog

NAZAD

Korovi u soji

05.06.2017

Korovi u soji

Borba izmedju korova i soje za vodu i hranjive materije je uvek žestoka i neizvesna. Čini se da se izmedju grubih i otpornih korova i nežne soje vodi neravnopravna bitka. Zato soji treba pomoći jer je u pitanju osetljiva biljka koja sporije raste i nije je lako zaštititi. Upotreba odgovarajućih herbicida otuda je od izuzetne važnosti. Osnovno prskanje soje posle setve odnosno pre nicanja je odlična preventiva ali ne garantuje potpuno rešenje problema.

Naime, soja je najosetljivija na korove u fazi nicanja. Tada joj širokolisni korovi otimaju hranu, vodu, svetlost i usled bržeg rasta prete da je prestignu i uguše. Sa prskanjem treba početi kada korovi (ambrozija i pepeljuga) imaju izmedju 2-3 cm jer tada prskanje daje najbolje rezultate. Prskanje treba obaviti iz dva dela kako bi tretmanom bili obuhvaćeni i korovi koji niču kasnije. Drugi tretman treba ponoviti posle 7-14 dana. Dakle, soji treba omogućiti nesmetan rast i razvoj upotrebom kvalitetnih i efikasnih herbicida. Dokazano dobri preparati za suzbijanje korova u soji su:

PASSAT

Herbicid Passat se primenjuje se za suzbijanje jednogodišnjih širokolisnih i nekih travnih korova u zasadima soje, kao i deteline i suncokreta. Primenjuje se kada je soja u fazi 2-3 trolista, u količini od 1,0 - 1,2 l/ha, dok karenca (vreme izmedju poslednje primene pesticida do žetve) iznosi 35 dana.

 

FLUPISOR

Flupisor je selektivni, translokacioni herbicid za suzbijanje jednogodišnjih i višegodišnjih travnih korova u soji, suncokretu i šećernoj repi. Primenjuje se u količini od 0,8 l/ha za suzbijanje jednogodišnjih, odnosno u količni od 1,3 l/ha za suzbijanje višegodišnjih travnih korova. Vreme karence iznosi 70 dana.

 

PANTERA 40 EC

Paneta je takodje selektivni herbicid za suzbijanje travnih korova u zasadima soje. Primenjuje se u količini od 0,8 l/ha zа suzbijanje jednogodišnjih travnih korova, 1 - 1,5 l/ha zа suzbijanje divljeg sirka iz rizoma i 1,8 - 2 l/ha zа suzbijanje pirevine. Nakon primene korov prestaje da raste u roku od 24 sata, dok do sušenje korova dolazi nakon 2-3 nedelje.

 

SAVAZON 480

Herbicid Savazon je selektivni, kontaktni herbicid sa suzbijanje jednogodišnjih širokolisnih korova u soji, lucerki, krompiru, kukuruzu i grašku. Primenjuje se u količini 1,1 - 1,2 l/ha, kada je soja u fazi izmedju prvog i trećeg trolista, dok je karenca 63 dana.

 

IKARUS

Ikarus je selektivni translokacioni herbicid za suzbijanje korova u usevima soje i suncokreta. Primenjuje se kada je soja u fazi nicanja 2-3 trolista a korovi u fazi razvoja 2-4 lista. Dozira se u količni 1,0 – 1,2 l/ha (10 – 12 ml na 100 m2). Vreme karence je 35 dana. Ne sme mešati sa insekticidima iz grupe karbamata i organofosfata

Ukoliko su vam potrebni dodatni podati o vrstama, načinu upotrebe i spektru dejstva različith herbicida iz naše široke ponude, kontaktirajte našu stručnu službu i dobićete sve potrebne informacije i podršku.

Brendovi

 

 

RS AGRAR GROUP 2013

Bulevar Mihaila Pupina 10 i

11070 Novi Beograd

PIB: 107879400

MB: 20889080

 

 

 

Novosti

Tražimo poslovne prostore u sledećim mestima:

NOVI SAD
PANČEVO
PETROVARADIN
BEOGRADSKE PIJACE
SREMSKI KARLOVCI
BARAJEVO
SREMSKA KAMENICA

Za sve dodatne informacije pozovite sledeće telefone:

022/480-417; 022/480-412;

Pratite nas


DESIGN | TEKOMS