PITAJ AGRONOMA (0) (0)    

062 205 366

Blog

NAZAD

Dobiti od jesenjeg djubrenja azotom u slučaju suše

28.08.2017

Dobiti od jesenjeg djubrenja azotom u slučaju suše

Jesenja primena azotnog djubriva na poljoprivrednim površinama pokazala se kao veoma korisna u slučaju suše. Naime, ako se zemljište na jesen kvalitetno nahrani azotnim djubrivom, jesenje i zimske padavine spuštaju ga dublje u zemlju što rezultira većim sadržajem vlage tokom sušnog perioda narednog leta a samo hranivo je dostupnije korenskom sistemu biljke.

Znamo da u poljoprivrednoj proizvodnji bez dobre podloge odnosno zemljišta nema ni dobrih rezultata. Zbog toga je osnovno djubrenje i dobra obrada zemljišta veoma važna. Ako je zemljište slabijeg kvaliteta, jesenje djubrenje se ne sme preskočiti i mora biti izvedeno na najbolji mogući način. Stoga slobodno možemo reći da je osnova ratarske proizvodnje jesenje djubrenje pod brazdu jer od njega zavisi uspeh i visina prinosa u narednoj godini što posebno dolazi do izražaja ako je godina bila sušna.

Ovome u prilog govori i činjenica da je iskorišćenost upotrebljenog azotnog djubriva na jesen viša za oko 15% nego kad se ono primeni predsetveno. Ova razlika je još veća u sušnom klimatskom periodu kakav nas prema procena stručnjaka očekuje i u narednim godinama. Ratari koji izbegavaju primenu azotnih djubriva na jesen, to pravdaju razlozima da može doći do njegovog ispiranja usled padavina. Medjutim, nema opravdanje za ovakav stav. Naime, potrebno je da padne 500 litara vode po 1 m2 da bi došlo do ispiranja azota u dublje slojeve zemljišta koji su van domašaja korenskog sistema. Ta količina padavina odgovara količini padavine tokom cele godine. Eventualno, to se može desiti tek na proleće ali i u tom slučaju treba imati u vidu da biljke mogu koristiti azot i kada se spusti na dubinu od 1,5 m.

Izbegnite azotnu depresiju zemljišta

Prema stručnim podacima, najveći prinosi u proizvodnji kukuruza, šećerne repe i drugih kultura postižu se ako se sva količina azota primeni u jesen pod brazdu, tj. u osnovnom djubrenju. S druge strane ako se azotna djubriva u celosti ili delimično primenjuju predsetveno može se desiti da ne padne dovoljna količina kiše koja bi ga unela u zonu korenskog sistema. U tom slučaju azot ostaje na površini što može nepovoljno uticati na biljke.

Pored toga, zbog nedostatka padavina u letnjem periodu, prvi zasuši površinski deo zemljišta  i ukoliko nije bilo sprovedeno jesenje djubrenje azotom biljke neće imati dovoljno vlage i hraniva kao što je to bio slučaj ove sezone. Još jedan važan razlog zašto je korisno primeniti azotno djubrivo na jesen je izbegavanje azotne depresije zemljišta. Do nje dolazi usled trošenja preostalog azota za razgradnju organskih ostataka preduseva i ukoliko se zemljište ne nahrani dodatnim azotom dolazi do depresije.

Azotno djubrivo UREA 46 N

Važno je i koje azotno djubrivo primeniti u jesenjoj obradi zemljišta. Najveći sadržaj azota u odnosu na ostala mineralna djubriva sadrži UREA 46 N. UREA je visoko koncentrisovano azotno djubrivo koje se ne može mešati sa drugim djubrivima. U obliku je granula a može se koristiti i kao tečno djubrivo. UREOM se prehranjuje većina biljnih kultura a u jesenjem djubrenju upotrebljava se za ubrzanu razgradnju biljnih ostataka odnosno za aktiviranje organskog azota iz zemljišta.

Ratari koji su prošle jeseni azotom nahranili zemljište imali su manje gubitke zbog suše ove godine. Obzirom da nam sušne godine usled klimatskih promena tek predstoje, upotreba azotnog djubriva u jesenjoj osnovnoj obradi zemljišta postoje nezaobilazna.

U našim prodajnim objektima možete izabrati kvalitetno azotno djubrivo poznatih i proverenih proizvodjača, kao i najbolja NPK djubriva. Sve ove proizvode možete naručiti i preko naše internet prodavnice ili pozivom na broj telefona 062 205 366.

Brendovi

 

 

RS AGRAR GROUP 2013

Bulevar Mihaila Pupina 10 i

11070 Novi Beograd

PIB: 107879400

MB: 20889080

 

 

 

Novosti

Tražimo poslovne prostore u sledećim mestima:

NOVI SAD
PANČEVO
PETROVARADIN
BEOGRADSKE PIJACE
SREMSKI KARLOVCI
BARAJEVO
SREMSKA KAMENICA

Za sve dodatne informacije pozovite sledeće telefone:

022/480-417; 022/480-412;

Pratite nas


DESIGN | TEKOMS