PITAJ AGRONOMA (0) (0)    

062 205 366

Blog

NAZAD

Jagode - ukusne i zdrave ali nežne

2017-05-08

Jagode - ukusne i zdrave ali nežne

U maju počinje prva berba jagoda. Pored sočnog i bogatog ukusa, jagode su veoma zdrave, odličan su oksidant, pozitivno utiču na krvotok i smanjuju rizik od nastanka hroničnih srčanih bolesti. Obiluju vitaminom C, blagotvorno deluju na oči i kožu, te sprečavaju prevremen nastanak bora. Takodje, utiču na smanjenje lošeg holesterola, regulišu krvni pritisak i pozitivno utiču na probavu.

Medjutim, jagode su podložne napadu različitih bolesti, poput lisne, crne i ljubičaste pegavosti, kao i pepelnice i sive truleži plodova koje su najčešće na našim prostorima. Stoga svi koji se bave uzgojom jagoda, bilo za svoje potrebe, bilo za tržište moraju na vreme preduzeti odgovarajuće mere za njihovo suzbijanje.

 

Pegave jagode – bolesne jagode

Medju ovim bolestima najčešća i najopasnija bolest jagode je lisna pegavost koja nanosi velike štete i pojavljuje se svake godine. Prepoznaje se po sitnim pegama koje nastaju na lišću zbog kojih se ono suši i propada. Boja pega je crveno-ljubičasta sa belim središtem. Usled napada ove bolesti, plodovi ne sazrevaju, ostaju sitni i zakržljani i na kraju venu. Ova bolest se najčešće javlja kada je vlažnost vazduha velika a temperature znatno niže od prosečnih za to doba godine.

Za suzbijanje ove bolesti koriste se preparati na bazi kaptana, bakra, tirama a prskanje treba obaviti pri početku vegetacije i cvetanja. Često se sa lisnom pojavljuje i crna pegavost koja se prepoznaje po pegama koje su u svom središtu crne boje. Ova bolest tretira se isto kao i lisna pegavost.

Nakon berbe jagoda, moguća je pojava ljubičaste pegavosti i truleži plodova. Na lišću zahvaćenom ovom bolešću pojavljuje se izdužene ili okrugle ljubičaste pege sa središtem mrke boje i crvenim rubom. Pege se mogu pojaviti i na lišću i na peteljci koje se suše i trule. Preostali plodovi dobijaju jarko mrku boju, razmekšavaju se i propadaju. Čim se pojavi prvi simptomi ove bolesti, treba krenuti sa primenom preparata.

 

Pepelnica jagodi nanosi velike štete

Ukoliko je jagode zahvatila pepeljasta prevlaka reč je pepelnici. Ovoj bolesti naročiti su podložni mladi plodovi. Bolest se javlja na svim organima biljke, obolelo lišće se ne razvija, postaje lomljivo, suši se i truli. Cvetovi i plodovi zaražene biljke se takodje suše i otpadaju.

Za suzbijanje pepelnice koriste se različiti preparati (kosan, afugan, saprol) i sa primenom treba početi odmah po pojavi prvih znakova ove bolesti. Nekad je potrebno ponoviti prskanje a radi preventive, najbolje je tretman ponoviti i u roku od 10 dana nakon prvog prskanja. Takodje, da bi se izbegla ova bolest, treba biti obazriv prilikom izbora sadnog semena i kupovati ih samo od proverenih dobavljača.

 

Siva trulež može uništiti ceo prinos

Siva trulež uglavnom napada plodove jagode. Reč je o čestom oboljenju koje se pojavljuje u formi sivkaste prevlake koja predstavlja reproduktivne organe parazita koji prouzrokuje bolest. Njenom nastanku pogoduje velika vlažnost, tako da se intezivno širi u vreme čestih padavina. Siva trulež je veoma opasna bolest koja može uništiti ceo prinos. Suzbija se prskanjem odgovarajućim preparatima (derosal, TMTD, benomil) nakon otvaranja prvih cvetova.

Ukoliko ste uočili neke od znakova ovih bolesti ili želite preduzeti preventivne mere, kontaktirajte našu apoteku i informišite se o najefikasnijim preparatima za njihovo suzbijanje.

Brendovi

 

 

RS AGRAR GROUP 2013

Bulevar Mihaila Pupina 10 i

11070 Novi Beograd

PIB: 107879400

MB: 20889080

 

 

 

Novosti

Tražimo poslovne prostore u sledećim mestima:

NOVI SAD
PANČEVO
PETROVARADIN
BEOGRADSKE PIJACE
SREMSKI KARLOVCI
BARAJEVO
SREMSKA KAMENICA

Za sve dodatne informacije pozovite sledeće telefone:

022/480-417; 022/480-412;

Pratite nas


DESIGN | TEKOMS