PITAJ AGRONOMA (0) (0)    

062 205 366

Blog

NAZAD

Ishrana pilića za tov

11.02.2017

Ishrana pilića za tov

Ishrana pilića za tov - brojlera podrazumeva izbalansirane i kvalitetne obroke koje će garantovati maksimalne rezultate i profitabilnost. Smeše za ishranu moraju obilovati hranljivim materijama: belančevinama, aminokiselinama, masnim kiselinama, vitaminima, mineralima i drugim neophodnim sastojcima. Pilići za tov mogu se hraniti sopstvenim smešama, fabričkim smešama ili kombinovano.

Ishrana pilića za tov - brojlera podrazumeva izbalansirane i kvalitetne obroke koje će garantovati maksimalne rezultate i profitabilnost. Smeše za ishranu moraju obilovati hranljivim materijama: belančevinama, aminokiselinama, masnim kiselinama, vitaminima, mineralima i drugim neophodnim sastojcima. 

Od izbora smeše i njenog kvaliteta zavisi celokupni proizvodni razultat. Zato odluka o načinu ishrane mora biti doneta pažljivo uz razmatranje svih aspekata a ne samo ekonomskih. Ishrana jeftinijim smešama odnosno smešama pripremljenim u domaćoj radinosti može dovesti do lošijih rezultata. S druge strane, početna veća ulaganja u fabričke smeše mogu kanije doneti odlične ekonomske rezultate.

Sopstvene smeše za tov pilića

Ukoliko se uzgajivač opredeli da za ishranu tovnih pilića koristi smeše proizvedene u sopstvenoj režiji, mora voditi računa o nekoliko ključnih stvari. Vrsta, količina i razmera hranjivih materija mora biti optimalno izbalansirana. Najbolje je da ovaj odnos izračuna nutricionista ukoliko je to moguće. Kada su u pitanju manja gazdinstva koja ne mogu priuštiti procenu stručnjaka najbolje je koristiti proverene recepture za smeše koje mogu dobiti od odgovarajućih institucija i udruženja. Pored toga, potrebno je pratiti najnovije informacije i preporuke vezane za tov pilića i primenjivati ih u preporučenom obimu. Na primer, generalna preporuka je da se u smešama izbegava korišćenje ribljeg i koštanog brašna zbog povećano rizika od salmonele i drugih bolesti. Za zamenu potrebno je koristiti proteine suncokreta ili soje, kao i stočni kvasac.

Uzgajivači se ponekad odlučuju da piliće tove hranom sa sopstvenog gazdinstva; žitaricama, korenastom hranom, mahunarkama, kuvanim krompirom, ostacima hrane iz kuhinje i slično. Ovakva ishrana može biti mač sa dve oštrice. Ukoliko je dobro izbalansirana i kvalitetna može doneti dobre rezultate. Ukoliko nije, može imati loše posledice, kao što su spori rast, više uginuća pa i pojavu bolesti. Stoga, da bi se osigurali a i smanjili troškove ishrane, neki proizvodjači koriste u ishrani pilića kombinaciju fabričkih smeša i hrane sa sopstvenog gazdinstva. Medjutim, i ova opcija nije uvek najsretnija, jer ukoliko hranljive materije nisu izbalansirane, dobri rezultati mogu izostati.

Fabričke smeše za tov pilića

Za najbolje rezultate najbolje je koristiti fabričke smeše za tov brojlera. Naime, kvalitet smeša za ishranu pilića za tov neprestano se povećava što rezultira maksimalno profitabilnom proizvodnjom. Za svaku fazu tova brojlera treba koristiti odgovarajući smešu kako bi rezultati bili najoptimalniji i zadovoljavajući. Ishrana se odvija u nekoliko faza u kojima se koriste posebne smese.

U prve dve nedelje za ishranu pilića koristi se smeša “Starter”. U 3. i 4. nedelji koristi se smeša za porast “Grover”. U 5. i 6. nedelji koristi se “Finišer” smeša, a za produženi tov i smeša “finišer II”. Takodje, može se koristiti i smesa “Predstarter” koja omogućava razvoj organa za varenje i bolje zdravlje. Generalno fabričke smeše omogućavaju brži tov, veću telesnu masu i poboljšavaju iskorišćavanje hrane. Takodje, obezbedjuju visok kvalitet mesa, optimalan nivo kalcijuma, fosfora, natrijuma, aminokiselina i proteina. Pored toga, generalno jačaju imuni sistem i podstiču rast mišića.

Što se tiče načina upotrebe, potrebno je pridržavati se uputstva proizvodjača kako bi se dobili najbolji rezultati. Medjutim, i ostali uslovi moraju biti ispunjeni za maksimalno uspešan tov. Potrebno je izvršiti pravilnu pripremu objekta i opreme, poštovati propisana pravila prilikom prijema pilića, voditi računa o pravilnom pojenju i drugim bitnim faktorima kvalitetnog tova.

Na domaćem tržištu dostupne su smeše za tov pilića različitih proizvodjača kao što su: FSH Jabuka, Schaumann, Sano i drugi. Ukoliko imate bilo kakvih pitanja vezanih za odabir smeša i način njihove primene, kontaktirajte nas ili dodjite do nas i daćemo vam sva potrebna uputstva i savete.

 

Brendovi

 

 

RS AGRAR GROUP 2013

Bulevar Mihaila Pupina 10 i

11070 Novi Beograd

PIB: 107879400

MB: 20889080

 

 

 

Novosti

Tražimo poslovne prostore u sledećim mestima:

NOVI SAD
PANČEVO
PETROVARADIN
BEOGRADSKE PIJACE
SREMSKI KARLOVCI
BARAJEVO
SREMSKA KAMENICA

Za sve dodatne informacije pozovite sledeće telefone:

022/480-417; 022/480-412;

Pratite nas


DESIGN | TEKOMS