PITAJ AGRONOMA (0) (0)    

062 205 366

Blog

NAZAD

Hrana za tovne piliće - mali vodič

09.08.2017

Hrana za tovne piliće - mali vodič

Proizvodnja pilećeg mesa, tzv „brojler“, u stalnom je porastu kako u svetu, tako i na našim prostorima. Ukoliko ste se i vi odlučili da se upustite u gajenje pilića za tov, ovde možete saznati neke korisne informacije koje će vam pomoći da uz što manje troškove tržištu ponudite kvalitetno meso.

Da biste u potpunosti iskoristili genetski potencijal brojlera, kako u pogledu brzine prirasta tako i u pogledu konverzije moraju se ispoštovati svi uslovi uzgoja:

Na samom početku najvažnije je da se odlučite za vreme uzgoja tovnih pilića. Ukoliko želite da brzo postignete uzrast spreman za klanje, tov će trajati 39-42 dana. Ako vam je cilj što veća težina brojlera (minimum 3,5kg), onda je potrebno da vreme tova bude preko 56 dana.

Od vrste tova zavisi i način ishrane tovnih pilića. Za kraći tov koriste se 3-4 smeše hrane koje će obezebediti pravilan i ravnomeran rast pilića. Ako ste se odlučili za duži tov, biće vam potrebne 3 smeše, pri čemu se prva daje duže. Na taj način skelet će se dovoljno razviti kako bi podržao veću masu.

 

Kvalitetna ishrana - glavni uslov za uspešan tov

Iako je svaki uslov neizostavan, presudnu važnost za uspešan rast i razvoj pilića ima ishrana. Iskusni uzgajivači znaju da hrana za piliće predstavlja glavni i najveći trošak. Naime, smeše za ishranu čine oko 65% svih proizvodnih troškova.

Dakle, pitanje hrane jeste ključno ukoliko se odlučite da uzgajate piliće za tov. Zato mu treba posvetiti posebnu pažnju.

Cilj svakog proizvodjača pilećeg mesa jeste – sa što manje hrane dobiti što više mesa. To znači da smeše za tov pilića treba da budu dobro izbalansirane,  u preciznoj razmeri i količini. Višak ili nedostatak neke bitne komponente vodi u neadekvatno iskorišćavanje hrane. U najgorem slučaju može doći do deformacija, zakržljanja pa i uginuća brojlera.

Kako se odredjuje kvalitet smeše za ishranu pilića?

Vrednost hrane za brojlere ocenjuje se prema sadržaju glavnih komponenti (ugljeni hidrati, proteini i masti), minerala i ostalih dodataka(aminokiseline, oligominerali, vitamini...). Dobro izbalansirani hranljivi sastojci podstiču pravilne procese u organizmu u odredjenoj razvojnoj fazi pileta.

 

Program ishrane brojlera

Predlozi ishrane prave se u zavisnosti od vrste tova. Suština je u oba slučaja ista. Kreće se sa smešama koje sadrže veći procenat proteina, koji u poslednjih 7 dana pred klanje ne sme prelaziti 17%.

Za prvi tip tova koji traje 39 - 42 dana koriste se smeše u kojima se postepeno smanjuje procenat proteina. Početna (starter) smeša trebalo bi da sadrži 22% proteina i daje se od 0-21 dan starosti.  Nakon toga se prelazi na smešu sa 19% proteina kojom se pilići hrane do 35 dana. Neki proizvodjači imaju i smeše sa 20%, koje predstavljaju prelaz izmedju dve faze. Od 35 dana pa do kraja tova brojlerima se daju smeše sa 17% proteina.

Karakteristika početnih smeša je visok nivo proteina uz smanjeni nivo energije kako bi se omogucio ravnomerniji porast skeleta i unutrašnjih organa. Završne smeše imaju visok nivo energije,što podstiče bolje iskorišcavanje amino kiselina, a time i brži tov.

Drugi tip tova traje preko 56 dana. Pilici se tove do vecih težina, pa je neophodno da se tim težinama prilagodi i razvoj skeleta. Starter smeša sa 22% proteina daje se do 28 dana. Nakon toga se prelazi na smešu sa 19%, a od 50-tog dana pa sve do kraja tova pilići se hrane smešom sa 17% proteina.

Najbolji pokazatelj napretka jesu česta kontrolna merenja. Pored ishrane, uslovi u kojima se pilići odgajaju konstantno se moraju prilagodjavati njihovim potrebama. Program svetla, ventilacija i potrebna temperatura takodje moraju biti u skladu sa razvojem pilića.

Ukoliko nemate dovoljno iskustva najbolje je da se obratite stručnjacima ili iskusnijim uzgajivačima. Na našem tržištu dokazanim i potvrdjenim kvalitetom godinama se izdvajaju smeše za tov pilića proizvodjača Jabuka iz Pančeva. U svom programu imaju komplet ishranu od prvog do poslednjeg dana tova.

Za sve dodatne savete i informacije iz ove oblasti možete nas pozvati ili nam pisati.

Brendovi

 

 

RS AGRAR GROUP 2013

Bulevar Mihaila Pupina 10 i

11070 Novi Beograd

PIB: 107879400

MB: 20889080

 

 

 

Novosti

Tražimo poslovne prostore u sledećim mestima:

NOVI SAD
PANČEVO
PETROVARADIN
BEOGRADSKE PIJACE
SREMSKI KARLOVCI
BARAJEVO
SREMSKA KAMENICA

Za sve dodatne informacije pozovite sledeće telefone:

022/480-417; 022/480-412;

Pratite nas


DESIGN | TEKOMS