PITAJ AGRONOMA (0) (0)    

062 205 366

Blog

NAZAD

Hrabro izadjite na crtu insektima

26.06.2017

Hrabro izadjite na crtu insektima

Deo Evrope u kom se nalazi Srbija, ima umerenu kontinentalnu klimu - hladne, oštre zime i topla, sve sušnija leta. Pošto insektima odgovara toplo vreme na našim prostorima, njihova pojava je ciklična upravo u ovom, toplom periodu godine.Ovaj problem posebno je izražen u ruralnim sredinama. Tako prvi letnji dani označavaju i početak višemesečne bitke sa stajskim i kućnim muvama, žutim mravima, komarcima, bubašvabama i bubarusama. Ovi insekti mogu biti i nosioci nekih opasnih virusa i bolesti, tako da je važno sprečiti ili barem smanjiti njihovu pojavu. Pre nego što se suprotstavimo „neprijatelju“, najbolje je da vidimo sa kim zapravo imamo posla.

ŽUTI (FARAONSKI) MRAVI – spadaju u grupu tropskih insekata i vode poreklo iz Afrike. Kao i svi insekti koji dolaze iz toplih krajeva i žuti mravi na našem području nastanjuju se tamo gde je čovek, odnosno u prostoru koji se greje tokom cele godine. Žuti mravi su kolonijalna vrsta, gde svaka kolonija ima više matica koje prave svoje porodice. Dezinsekcija žutih mrava je komplikovana jer porodice mrava žive duboko u nedostupnim šupljinama, pa dezinsekciona sredstva teže dopiru do njih. Zbog toga se „borba“ sa žutim mravima uglavnom svodi na njihovo rasterivanje, mnogo redje ubijanje. Preparati protiv žutih mrava najčešće imaju tzv repelentno – odbijajuće dejstvo. Ključni savet za uspešnu borbu sa ovim insektima jeste upornost. Na našem tržištu postoje brojni preparati koji vam mogu pomoći da se trajno rešite žutih mrava u svojim prostorijama (Vilotrin, Vaygon, Neopirox plus..).

 

MUVE – najbrojniji insekti u ovom delu sveta. Muve najveću muku stvaraju na farmama, seoskim i prigradskim sredinama i u stajama. U toku leta muve se nalaze u blizini organskih materija u raspadanju, kojima se hrane i tako postaju prenosioci različitih infekcija (salmonela, tifus, dijareja). Razmnožavaju se veoma brzo, a jedna ženka polaže i po nekoliko hiljada jaja iz kojih se razvijaju larve. Dezinsekcija muva može se vršiti na dva načina: insekticidima koji sprečavaju razvoj larve u lutku ili uništavanjem odraslih muva.

Na smanjenje broja stajskih muva može se uticati i mehanički, stalnim prevrtanjem stajskog djubriva i uklanjanjem organskog otpada pre trulenja. Odrasli insekti muva uništavaju se prskanjem i premazivanjem insekticida po osunčanim delovima objekta. Na ovaj način muve se ne mogu sasvim uništiti ali se njihov broj može držati pod kontrolom (Agita WG, Vilotrin).

 

KOMARCI – rasprostranjeni su po celom svetu, a do sada je opisano oko 3000 vrsta. Kod nas su aktuelni za vreme tople sezone, naročito na mestima sa stajaćom vodom. Komarci napadaju čoveka i životinje i prenose različitie uzročnike bolesti. Oni izbegavaju direktnu sunčevu svetlost, pa se njihova aktivnost povećava sa zalaskom sunca. Sistemski, na otvorenim površinama komarci se uništavaju delovanjem na larve i na odrasle jedinke. U zatvorenom prostoru upotrebljavaju se različiti insekticidi (Vilotrin).

Za sve dodatne savete kako da se efikasno izborite sa insektima, koje sredstvo i na koji način upotrebite pozovite nas ili nam pišite.

Brendovi

 

 

RS AGRAR GROUP 2013

Bulevar Mihaila Pupina 10 i

11070 Novi Beograd

PIB: 107879400

MB: 20889080

 

 

 

Novosti

Tražimo poslovne prostore u sledećim mestima:

NOVI SAD
PANČEVO
PETROVARADIN
BEOGRADSKE PIJACE
SREMSKI KARLOVCI
BARAJEVO
SREMSKA KAMENICA

Za sve dodatne informacije pozovite sledeće telefone:

022/480-417; 022/480-412;

Pratite nas


DESIGN | TEKOMS