PITAJ AGRONOMA (0) (0)    

062 205 366

Blog

NAZAD

Djubrenje breskve

23.05.2017

Djubrenje breskve

Breskvu nazivaju ružom medju voćkama, što zbog prelepog cveta, što zbog božanstvenog ukusa. Ona zaista pripada porodici ruža, a u Kini odakle potiče smatraju je simbolom besmrtnosti i dugovečnosti. Iz Persije u Evropu breskvu donosi Aleksandar Makedonski i ona je danas posle Kine najveći proizvodjač ovog voća, u čemu prednjači Italija.

Nahranite breskvu – vratiće vam ukusnim i zdravim plodovima

Ova voćka, naizgled nežne strukture je veoma otporna i prilagodljiva različitim uslovima gajenja. Sorte breskve koje danas poznajemo nisu postojale pre samo desetak godina. Razlog tome je što se nove sorte relativno lakše i brže stvaraju u odnosu na druge vrste voća. A ovaj trend naravno nastavlja se i dalje, tako da možemo očekivati da će današnje sorte u budućnosti biti zamenjene drugim, još kvalitetnijim sortama. Danas u svetu postoji oko 2500 sorti breskve.

Breskva počinje da radja posle 5, 6 godina starosti i daje u punoj plodnosti izmedju 30 – 60 kg ploda zavisno od vrste. Svaka sorta ima različitu veličinu i oblik ploda. Uglavnom su plodovi okruglog oblika sa narandžastom, žutom ili bledožutom korom. Meso ploda može biti zavisno od sorte krem, žute, zlatnožute ili narandžaste boje. Uglavnom su samoplodne ali mogu se oprašivati sa drugim sortama polenom koje prenose insekti.

 

Vrste djubriva i njihova primena

Mnoga domaćinstva u Srbiji imaju stabla breskve u svom posedu. Za dobar i kvalitetan plod bitno je ovu voćku prehranjivati na pravila način. Za breskvu najbitnije hrannjive materije su azot, fosfor i kalijum. Azotno djubrivo se dodaje u proleće u dva navrata sa razmakom od oko 30 dana. Prvo, u period nakon zametanja, a zatim u vreme početka porasta plodova.

Takodje, breskvu je potrebno prehranjivati i fosforom i kalijumom. Djubrivo se dodaje u jesen, i to duboko u zemljište, odnosno  u zonu korena kako bi ga biljka upijala u sebe preko korenovog sistema. Fosfor je bitan za formiranje cvetnih pupoljaka, dozrevanje i kvalitet samih plodova. Kalijum pomaže razvoj ploda i semena, sazrevanje ploda i utiče na obojenost i čvrstinu ploda.

Preporučene doze djubriva koje se dodaju u zemljište:

Nakon treće godine, djubrenje se nastavlja po istom principu, odnosno  u isto vreme i sa istim vrstama djubriva. NPK djubriva se koristi u voćarskoj formulaciji 5:20:30.

 

Jedite breskve – oporavićete i podmladiti ceo organizam

Pored raskošnog ukusa koji zavodi nepca, breskva je i lekovita voćka koja se koristi za prevenciju i lečenje mnogih bolesti. Snižava krvni pritisak, pročišćava organizam, podstiče i olakšava varenje. Sadrži antioksidante, vitamin A, vitamine B, vitamin C, vitamin E, gvoždje, eterična ulja, kalijum, kalcijum, magnezijum, mineralne soli, natrijum, organske kiseline, selen, skrob, sumpor, fosfor, ugljene hidrate, celulozu, šećer. Breskva sadrži puno vode a malo kalorija, tako da je odličan diuretik, pomaže kod gubitka kilograma a povoljno utiče i na kožu i kosu, te podmladjuje ceo organizam. Breskve u Madjarskoj zovu „voće za smirenje“, jer deluju umirujuće a uz to su i prirodni afrodizijak.

Ukoliko su vam potrebne dodatne informacije o vrstama i načinu primene djubriva za uzgoj breskve i drugog voća, kao i vrsti i načinu primene različitih preparata za zaštitu voćki, pozovite nas i dobićete sva potrebna uputstva i odgovore.

Brendovi

 

 

RS AGRAR GROUP 2013

Bulevar Mihaila Pupina 10 i

11070 Novi Beograd

PIB: 107879400

MB: 20889080

 

 

 

Novosti

Tražimo poslovne prostore u sledećim mestima:

NOVI SAD
PANČEVO
PETROVARADIN
BEOGRADSKE PIJACE
SREMSKI KARLOVCI
BARAJEVO
SREMSKA KAMENICA

Za sve dodatne informacije pozovite sledeće telefone:

022/480-417; 022/480-412;

Pratite nas


DESIGN | TEKOMS