PITAJ AGRONOMA (0) (0)    

062 205 366

Blog

NAZAD

Počinje berba lešnika

01.08.2017

Počinje berba lešnika

Vreme je za berbu odnosno prikupljanje lešnika. U zavisnosti od sorte i oblasti uzgoja taj period traje od kraja jula pa sve do kraja septembra - početka oktobra. Plodovi lešnika ne sazrevaju istovremeno pa se prikupljanje obavlja u više navrata. Pri tome treba voditi računa da plodovi budu potpuno zreli jer se u suprotnom gubi na kvalitetu. To ćemo znati ako se omotač lako odvaja od ploda i ako lešnici počnu masnovno da opadaju. Tada se može krenuti sa trešenjem stabla.

Trešenje stabla može se obavljati mehanički i ručno. Mehaničko trešenje obavlaja se pomoću posebnih mašina tzv. tresača, a ručno trešenjem stabla ili udaranjem motkama o grabe pri čemu treba voditi računa da se ne ošteti sama leska, odnosno ne polome grane stabla. Pre trešenja neophodno je pripremiti zemljište izmedju stabala radi lakšeg prikupljanja. Zemljište se čisti, poravnjava, kosi se trava ukoliko je ima. Ukoliko se trešenje obavlja ručno ispod stabala se postavljaju platna a ukoliko se obalja mehanički, plodovi se grabuljama ili mašinski skupljaju u redove a zatim sakupljaju odnosno usisavaju mašinski.

 

Sušenje i čuvanje lešnika

Uobičajeno je da pre berbe jedan deo lešnika opadne zajedno sa omotačem. U tom slučaju omotač treba odstraniti jer sadrži značajan postotak vode ali samo ako se može lako skinuti. Ukoliko je omotač teško odvojiti od ploda, lešnik treba sušiti na suncu, par dana, zajedno sa omotačem, uz često mešanje kako ne bi došlo do pojave budji i propadanja ploda. Ukoliko omotač i dalje nije lako odvojiti od ploda, treba nastaviti sa dosušivanjem.

Kada su svi lešnici odvojeni od omotača pristupa se sušenju. Sušenje se može obavljati u posebnim sušnicama ili na suncu na optimalnoj temperatuti koja iznosi oko 32-35°C. Osušeni lešnici pakuju se u mrežaste čakove i distribuiraju za dalju prodaju.

Ukoliko se lešnik ne proda odmah iz odredjenih razloga (niska tržišna cena) treba posvetiti posebnu pažnju njegovom skladištenju. Pre svega, vrlo je važno da lešnik bude dobro osušen jer se kao takav može čuvati dosta dugo, čak do tri godine uz izvesne gubitke u težini i boji. U svakom slučaju, prostorije u kojima se čuva lešnik moraju biti suve, osvetljenje i prostrane. Lešnike je najbolje prostrti po podu, odnosno suvim daskama, u tanjem sloju i povremeno mešati. Mogu se čuvati i mrežastim džakovima ali ne duže od godinu dana. U svakom slučaju, treba voditi računa da se ne pojavi vlaga u skladištu.

 

Zaštita lešnika nakon berbe

Nakon završene berbe lešnika, neophodno je pripremiti leske za sledeću vegetaciju što obuhvata higijenske mere i tzv. plavo prskanje. Higijenske mere podrazumevaju sakupljanje opalog lišća, zaostalih plodova sa zemlje i leske, kao i orezivanje polomljenih, starih ili bolesnih grana. Obrada zemljišta oko stabala, sakupljanje i uništavanje preostalih plodova je veoma važno kako bi se uništili zaostali paraziti, grinje i vaši koje mogu zaraziti sledeći rod. U ovu svrhu, a radi potpune zaštiti mogu se koristiti i odgovarajući insekticidi (Letol EC).

Nakon higijenskih radova neopodno je obaviti prksanje kako bi se sprečile bolesti i bakterioze za vreme sledeće vegetacije. Jesenje ili plavo prskanje je neophodna zaštitna mera koja podrazumeva opštu dezifenkciju stabla od bolesti i štetočina koje se u njemu nalaze i sprečavanje daljih infekcija. Obavlja se preparatima na bazi bakra. U ovu svrhu mogu se koristiti Bakarni oksihlorid i Bakarno ulje u količinama prema preporuci proizvodjača.

Za sve dodatne informacije pozovite našu stručnu službu, pišite ili nas kontaktirajte preko naše facebook stranice.

Brendovi

 

 

RS AGRAR GROUP 2013

Bulevar Mihaila Pupina 10 i

11070 Novi Beograd

PIB: 107879400

MB: 20889080

 

 

 

Novosti

Tražimo poslovne prostore u sledećim mestima:

NOVI SAD
PANČEVO
PETROVARADIN
BEOGRADSKE PIJACE
SREMSKI KARLOVCI
BARAJEVO
SREMSKA KAMENICA

Za sve dodatne informacije pozovite sledeće telefone:

022/480-417; 022/480-412;

Pratite nas


DESIGN | TEKOMS