Zaštitite svoj voćnjak od Monilije

Zaštitite svoj voćnjak od Monilije

NAZAD

Zaštitite svoj voćnjak od Monilije


2018-01-23

 

Neuobičajeno visoke temperature ove zime pojačavaju rizik od pojave monilije (monilia laxa), bolesti voćaka koja može prouzrokovati sušenje cvetova i mladica koštičavog i jabučastog voća. Monilija je bolest koja se brzo širi i stoga je potrebno reagovati na vreme kako ne bi došlo do većih posledica i šteta po prinosima. Ova veoma opasna i zarazna bolest se manifestuje kao sušenje cvetova, grana, grančica, mladica i truljenje plodova.

Čim se primete prvi znaci Monilije treba u najkraćem roku izvršiti potpuno uklanjanje zaraženih grana i delova stabla. Treba imati u vidu da se ova bolest širi kroz srž pa se može desiti da grana izgleda zdravo a iznutra zapravo truli. Zato je rezanje potrebno izvršiti najmanje 30 cm ispod osušenog dela.

 

Kako prepoznati simptome Monilije

Simptomi Monilije se najčešće uočavaju kada biljaka procveta. Cvetovi zaražene voćke se suše i šire bolest na druge grane. Pri tome, treba biti oprezan i sušenje cvetova olako ne pripisivati mrazu. Naime, pod dejstvom mraza svi cvetovi se suše i propadaju dok kod Monilije dolazi do propadanja samo dela cvetova koji dalje mogu zaraziti celo stablo.

Kod ploda, Monilija se može prepoznati po tamnim flekama na plodovima koje se postepeno šire dok ceo plod ne dobije karakterističnu smedju boju truleži. Po pravilu, na plodovima koje je zahvatila Monilija pojavljuju se nabubrele bele naslage koje vetar raznosi čime se zaraza širi dalje po voćnjaku. Sam plod biva inficiran kroz ranice nastale na različite načina, najčešće usled pucanja ili napada štetnih insekata.

 

Zaštita od Monilije

Najbolja zaštita od Monilije je prevencija. Ona se sastoji u uklanjanju zaraženih grana i ostataka plodova pred zimu. Takodje, potrebno je izvršiti temeljno orezivanje kako bi se obezbedilo provetravanje krošnje i uklanjanje viška vlage. Tokom cele zimske sezone poželjno je uklanjati sasušene plodove jer predstavljaju mogući izvor zaraze.

Ukoliko je vegetacija već počela, zaražene grane treba odseći oko 30 cm od mesta sušenja. Treba voditi računa da se pribor za rezanje obavezno dezinfikuje pre narednog rezanja čime se smanjuje rizik od prenošenja infekcije. Zatim je potrebno zaštiti mesto reza odgovarajućim preparatom za zaštitu, a u tu svrhu može poslužiti i kalemarski vosak.

Takodje, nakon rezanja, neophodno je sve odrezane grane prikupiti, ukloniti sa voćnjaka i zapaliti. Ukoliko se zaštiti obavlja prskanjem, treba voditi računa u kojoj fazi cvetanja se nalaze voćke. Uobičajno je da se prskanje obavlja u dva navrata, u razmaku od par dana zavisno of faze cvetanja.

Mere zaštite i suzbijanje Monilije podrazumevaju i zaštitu od insekata koji prave ranice na plodovima kroz koje se voćka može zaraziti. Uopšteno rečeno, zaštiti od Monilije traje od početka cvetanja pa sve do skladištenja plodova. Ukoliko se ova bolest zapusti može dovesti do propadanje celog voćnjaka.

Od preparata za zaštitu korisno je prskanje preparatima na bazi bakra u fazi pupljenja ali nije sasvim dovoljno. Potrebno je prskanje izvršiti i na početku i u punoj fazi cvetanja. U tu svrhu nam mogu poslužiti odgovarajući fungicidi kao što su Teldor, Signum, Kubik Plus, Dionis Plus i drugi.

Pozovite nas za sve dodatne informacije u vezi zaštite vašeg voćnjaka od Monilije i drugih bolesti i štetočina koje im prete. Rado ćemo vam preporučiti preparate koji vam mogu pomoći da vaše voćke ozdrave, oporave se i donesu vam puni prinos.


 

Media


Edukacija


Odeljak Edukacija predstavlja niz stručnih testova za naše zaposlene koji neprestano rade na svom ličnom stručnom razvoju i taj način, Vama kao našim kupcima, u svakom trenutku mogu da daju stručan savet vezano za neki artikal iz naše prodavnice.

Detaljnije

 

Novosti


Tražimo poslovne prostore u sledećim mestima:

    NOVI SAD BOGATIĆ PANČEVO ŠABAC LAĆARAK PETROVARADIN BEOGRADSKE PIJACE IRIG SREMSKI KARLOVCI BARAJEVO SREMSKA KAMENICA VRČIN

Za sve dodatne informacije pozovite sledeće telefone:

022/480-417; 022/480-412; 063/367-696

 

Brendovi

 

DESIGN | TEKOMS