NAZAD

 

Zaštita lubenice od grinja (paukova)

 

2017-08-01

 

Malo ko se neće složiti da nema sladjeg osveženja po vrelim avgustovskim danima od sočne hladne kriške lubenice. Ona podstiče rad bubrega, a fosfor i kalcijum u njoj doprinose jačim kostima. Lubenica važi za najučinkovitijeg čistača organizma.

Ipak, da bi se uživalo u kvalitetnim plodovima, potrebno je useve lubenice sačuvati od nekoliko čestih bolesti.Visoke temperature i niska vlažnost u poslednje vreme doprinele su pojavi tzv koprivine grinje (Tetranycus urticae) na lubenicama. U ovo doba godine, uz grinje (paukove), često se u usevima bostana mogu sresti i lisnie vaši.

Povoljni meteorološki uslovi pogoduju brzom razmnožavanju grinja što može doprineti velikoj šteti u zasadima lubenica. Stručnjaci još kažu da veće štete mogu nastati naročito ako se lubenice nalaze u neposrednoj blizini soje, pasulja i višegodišnjih zasada voćnih kultura. Zbog toga je veoma važno na vreme prepoznati prisustvo grinja i krenuti sa njihovim suzbijanjem. Čim primetite prve tačkice na gornjoj strani lista i paukove sa donje strane, vreme je za akciju.

Koprivina grinja (pauk)

Koprivina grinja je izuzetno mala, dugačka je svega 1 mm, pa se teško može uočiti bez lupe. Boja tela joj varira od žućkaste do crvenkaste sa dve karakteristične tamne mrlje na ledjima. Najpre se uočava na gornjoj strani najstarijeg lišća u vidu beličastih tačkica. Kako se šteta pojačava, tačkice se spajaju, a list postaje bronzane boje i na kraju se sasvim osuši.

Grinje veoma brzo ostavljaju list bez hlorofila, remeteći proces fotosinteze. Sa listova, pauk velikom brzinom prelazi i na plod i biljka u kratkom roku propada.

Od izuzetne je važnosti na vreme uočiti prisustvo grinja u usevu bostana, jer se on veoma teško regeneriše posle prenamnožavanja, iako je izvršeno suzbijanje.

Sredstva za suzbijanje grinja u bostanu

Ukoliko se vizuelnim pregledom utvrdi više od 2 imaga po listu neophodno je preduzeti mere suzbijanja. Obzirom da u ovim vremenskim uslovima razvoj generacije traje do 6 dana, grinje mogu u veoma kratkom vremenu izazvati ozbiljne štete.

Preparati koji se koriste za zaštitu biljaka od grinja nazivaju se akaricidi. I kod ovih sredstava, kao i inače kod upotrebe hemijskih preparata u borbi protiv štetočina potrebno je dobro proučiti uputstvo za upotrebu i voditi računa o karenci.

Na našem tržištu postoji veliki broj proizvodjača i različitih prepatrata za borbu protiv grinja. Trebalo bi napomenuti da su uz grinje česti neželjeni gosti u povrtnjacima i biljne vaši. U tom slučaju najbolje se pokazao preparat Kraft 1,8 EW, koji je istovremeno akaricid i insekticid. Uz njegovu primenu, savetuje se i upotreba mineralnog ulja.

Folijarni insekticid i akaricid sa kontaktnim dejstvom Amon 020 EW, takodje je dobar izbor za suzbijanje grinja. Proizvodi se u pakovanjima od 5 ml, 50 ml, 250 ml i 1 L. Upotrebljava se u koncentraciji 0,075% (7,5 ml/10 l vode), a primenjuje 1l/ha.

Preporuka je da se tretiranje izvodi isključivo predveče ili noću na temperaturama ispod 25°C.

Za sve dodatne savete i preporuke uvek se možete obratiti našim stručnjacima u najbližoj Ratar poljoapoteci ili telefonom 062/205-366.

 

Ključne reči: Zaštita lubenice od grinja

Brendovi

 

 

RS AGRAR GROUP 2013

 

Bulevar Mihaila Pupina 10 i, Beograd

Novi Beograd

T: 022/480-417;

T: 480-412;

T: 062/770-654

Bespl. poziv: 0800 200 222

 

 

Novosti

 

Tražimo poslovne prostore u sledećim mestima:

NOVI SAD

PANČEVO

LAĆARAK

PETROVARADIN

BEOGRADSKE PIJACE

IRIG

SREMSKI KARLOVCI

BARAJEVO

SREMSKA KAMENICA

VRČIN

 

Za sve dodatne informacije pozovite sledeće telefone:

022/480-417; 022/480-412;

Pratite nas


DESIGN | TEKOMS