Poljoprivredni radovi u septembru

Poljoprivredni radovi u septembru

NAZAD

Poljoprivredni radovi u septembru


2017-09-05

 

Početkom septembra polako ispraćamo leto, a dočekujemo jesen. Noći su svežije, dani kraći i nema više velikih vrućina. Priroda menja svoj izgled, a za povrtare i vinogradare septembar je mesec berbe. Ratari nastavljaju sa setvom uljane repice, deteline i trava. U prvoj polovini septembra počinje jesenje-zimsko oranje zemljišta predvidjenog za prolećnu setvu. Beru se rani hibridi kukuruza, suncokret i soja. Takodje, vrše se pripreme za ozime useve - pšenicu, ječam, ovas i raž. Završavaju se radovi na uredjenju zemljšta: ravnanje, podrivanje i kalcifikacija.

 

Septembar u povrtnjaku

Osnovna delatnost povrtara u septembru je ubiranje plodova. U ovom periodu za branje pristižu boranija, kornišoni, paradajz, paprike, plavi patlidžan, spanać, rane kupusnjače. Vadi se i krompir.

Jedan od bitnih faktora dobrih prinosa jeste pravilna berba. Od nje zavisi i dužina perioda potrebnog za formiranje novih plodova. Stručnjaci upozoravaju da nepravilna i neblagovremena berba, kada se oštećuju listovi i stabla, mogu smanjiti prinose do čak 50%. Zato je veoma važno voditi računa o načinu ubiranja povrtarskih kultura. Kod visokih sorta paradajza preporuka je da se početkom septembra zakinu vrhovi stabala i bočnih grana, a da se iznad poslednjeg cveta ostavi 2-3 lista. Na taj način se omogućava da se pravilno obrazuju svi plodovi i brže sazru. Potrebno je stvoriti uslove da se na kraju vegetacije formira što više plodova, koji će, iako zeleni, polako dozrevati do kraja meseca. Tako se produžava vreme korišćenja ovog povrća.

Nakon vadjenja i berbe povrća oslobodjene površine se odmah obradjuju i pripremaju za gajenje zimskih ili jesenjih vrsta. Ukoliko se zemljište priprema za prolećnu setvu, onda nema potrebe za finom površinskom obradom.

Do sredine septembra seju se zimske sorte lukova i srebrenjaka, kao i rasad ozime salate.

Jesenji radovi u voćnjaku i vinogradu

U prvoj polovini septembra trebalo bi završiti kalemljenje voćaka očenjem na spavajući pupoljak. Beru se zimske sorte jabuka i krušaka i skladište u hladnjačama. Stručnjaci upozoravaju da se obrati posebna pažnja na idealno vreme za berbu jabuka. Suviše rano obrani plodovi nisu pogodni za čuvanje.

Najveći broj voćaka ne zahteva posebne mere zaštite u jesen, sem krušaka. U starijim i zapuštenim rasadima može se pojaviti kruškin cvetožder, a šteta koju napravi primećuje se tek u proleće. Prskanje se vrši jednom, krajem septembra, kada su obrani svi plodovi.

Ukoliko ste zemljište oko stabala voća redovno održavali tokom leta, nema potrebe za posebnom obradom u septembru.

Veliki broj stonih sorti vinove loze dozreva u septembru. Kako ne sazrevaju svi grozdovi u isto vreme, berba se sprovodi u nekoliko etapa. S berbom groždja se počinje kada je zrelo najmanje 30% roda. Beru se isključivo zreli i zdravi grozdovi.
Ovo je period kada  počinju i pripreme za jesenju sadnju vinove loze. U našim klimatskim uslovima jesenja sadnja je bolja od prolećne. Zemljište se priprema tako što se uz duboku zimsku obradu djubri stajskim i mineralnim djubrivima.

Kada se sadi kalemljena loza veoma je važno odabrati i adekvatnu podlogu. A ona će zavisiti od tipa zemljišta i mnogih drugih faktora pa je najbolje da se oko izbora podloge posavetujete sa stručnjakom.

U našim objektima možete pronaći sve što vam je potrebno za jesenje poljoprivredne radove. U ponudi imamo kvalitetne kace i burad za turšiju, grozdje, voće, kominu, kupus...Takodje, naši stručnjaci će vam rado dati stručan i prijateljski savet oko odabira i primene potrebnih preparata.


 

Media


Edukacija


Odeljak Edukacija predstavlja niz stručnih testova za naše zaposlene koji neprestano rade na svom ličnom stručnom razvoju i taj način, Vama kao našim kupcima, u svakom trenutku mogu da daju stručan savet vezano za neki artikal iz naše prodavnice.

Detaljnije

 

Novosti


Tražimo poslovne prostore u sledećim mestima:

    NOVI SAD BOGATIĆ PANČEVO ŠABAC LAĆARAK PETROVARADIN BEOGRADSKE PIJACE IRIG SREMSKI KARLOVCI BARAJEVO SREMSKA KAMENICA VRČIN

Za sve dodatne informacije pozovite sledeće telefone:

022/480-417; 022/480-412; 063/367-696

 

Brendovi

 

DESIGN | TEKOMS